Makers ‘De Bezette Stad’ krijgen Andreaspenning

Grote zaal Tuschinski (beeld: wikipedia)

In Amsterdam hebben de makers van de filmdocumentaire ‘De Bezette Stad’ de Andreaspenning gekregen uit handen van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA). Dat gebeurde op zondagmiddag tijdens de premiere in Koninklijk filmtheater Tuschinski. Voor het eerst in tijden heeft een echtpaar – tegelijkertijd dezelfde – penning gekregen.

Boek

‘Met haar boek Atlas van de Bezette Stad heeft historica en schrijfster Bianca Stigter een monumentaal werk geschreven: een ongekend gedetailleerde beschrijving van bezet Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog’, schrijft de gemeente Amsterdam in een persbericht. Nadat het boek was uitgekomen kwam haar echtgenoot Steve McQueen op het idee om het te verfilmen. Hij is filmmaker en won in het verleden een Oscar.

Herdenken

McQueen maakte de documentaire ‘De Bezette Stad’, waarin wordt stilgestaan bij Amsterdam gedurende de bange jaren ’40-’45. ‘Deze film levert een belangrijke bijdrage om de Tweede Wereldoorlog in het collectieve geheugen te houden’, aldus de gemeente. ‘Vanwege de bijdrage die McQueen en Stigter met hun boek en film hebben geleverd aan het herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam ontvangen zij beide de Andreaspenning’.

Over de film

In de film toont McQueen de nazibezetting, die de stad nog steeds achtervolgt. Daarnaast staat hij stil bij de laatste jaren van ‘pandemie en protest’. De film toont de straten, grachten, pleinen, gebouwen en steigers waar de barbaarsheid plaatsvond – maar toont ze zoals ze nu zijn, met mensen uit de 21e eeuw die hun gang gaan, terwijl de voice-over op koele wijze samenvat wat er op elke specifieke plek is gebeurd. Door vier uur lang dit alles te laten zien, is het de bedoeling dat het verleden gaat leven bij de kijkers.

Penning

De Andreaspenning is een van de vele gemeentelijke prijzen die Amsterdam rijk is. Deze penning ‘wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet’.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Film » Makers ‘De Bezette Stad’ krijgen Andreaspenning