Maleisië moet WK para-zwemmen inleveren na verbod op Israëli’s

Zwemmen
pixabay

Het WK paralympisch zwemmen in Maleisië gaat niet door, omdat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) het kampioenschap van het land heeft afgenomen. Het Aziatische land had Israël verboden deel te nemen aan het toernooi dat later dit jaar zou worden plaatsvinden. Zodoende besloot het IPC in te grijpen. “Alle wereldkampioenschappen moeten open zijn voor alle sporters en landen. Ze moeten veilig en zonder enige vorm van discriminatie kunnen deelnemen. Als een gastland atleten uit een bepaald land uitsluit, om politieke redenen, dan hebben we absoluut geen ander alternatief dan een nieuw gastland te zoeken,” aldus IPC-voorzitter Andrew Parsons.

Met het besluit is een nieuwe stap genomen tegen landen die Israël uitsluiten op sportevenementen. Onlangs besloten de Maleisische autoriteiten een verbod te leggen op de Israëlische ploeg, buitenlandse kritiek ten spijt. Volgens minister Saifuddin Abdullah van Buitenlandse Zaken was het kabinetsbesluit genomen ‘op grond van humanitaire redenen’. Het besluit is tevens bedoeld om ‘op te komen voor de onderdrukten’, waarmee de Palestijnen worden bedoeld. Het IPC kon eerst geen druk uitoefenen en Maleisië kreeg nagenoeg dertig NGO’s achter zich. Omdat het gaat om een Paralympisch kwalificatietoernooi was de kans groot dat de Israëli’s er in Tokio 2020 niet bij zouden zijn. Het IPC heeft die druk nu wel kunnen uitoefenen, waardoor het kwalificatietoernooi ergens anders in de wereld gehouden zal worden.

Vorig jaar waren er sportieve successen voor Israël in moslimlanden. Zo mochten Israëlische judoka’s naar een toernooi in Abu Dabi (Verenigde Arabische Emiraten) komen en werd daar, na het behalen van twee gouden medailles, twee keer het Israëlische volkslied Hatikva gespeeld. Normaal gesproken mogen Israëlische sporters niet naar Arabische landen afreizen, laat staan dat ze daar bij winst naar hun volkslied mogen luisteren. Ruim een jaar geleden mochten de Israëlische judoka’s wel naar de VAE komen, maar dan zonder vlag en volkslied. De Golfstaat wilde niet toestaan dat Israëlische sporters meededen aan internationale sportevenementen vanwege het conflict van de Israëlische overheid met de Palestijnen. Ook mochten ze de afkorting ISR niet hebben op hun judopakken. Pas nadat de internationale Judobond dreigde om het toernooi van Abu Dabi af te pakken, mochten de Israëli’s in 2018 wel volledig deelnemen.

Verder bepaalde de internationale schaakbond dat Saoedi-Arabië het WK schaken niet langer mocht organiseren, omdat het land de deelname van Israël heeft geweigerd. Het toernooi werd eind 2018 verplaatst naar Rusland.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Maleisië moet WK para-zwemmen inleveren na verbod op Israëli’s