‘Krikke moet van stal komen voor Joods monument Den Haag’

Krikke
Youtube

Het nieuwe Joodse monument van Den Haag wordt nog onvoldoende bezocht. Daarom roept de Stichting Haags Joods Monument burgemeester Pauline Krikke (VVD) van Den Haag op om van stal te komen. Zij moet haar ambtenaren aansporen om in actie te komen. Bij de onthulling van het gedenkteken, precies een jaar geleden, heeft Krikke zaken beloofd die nog niet zijn nagekomen, aldus het stichtingsbestuur. Uit onderzoek van Dagblad 070 blijkt dat de Haagse VVV niet op de hoogte is van het monument. Ook komen er nog geen schoolklassen langs. De stichting is in de weer geweest met gemeenteambtenaren, maar tevergeefs. Vanuit de gemeenteraad wordt de noodbel geluid. Het monument is eigendom van de gemeente Den Haag.

Stil en verlaten
Een jaar na de onthulling van het Joodse monument door de Haagse burgemeester Krikke is het vrij stil geworden rond het gedenkteken. Het kunstwerk op het Rabbijn Maarssenplein in het centrum van de stad ligt er veelal verlaten bij. Van de verwachtte toeristenstromen is vooralsnog geen sprake omdat bezoekers van buitenaf het monument niet weten te vinden. CDA-raadslid Daniëlle Koster trekt aan de bel. Volgens haar wordt het hoog tijd dat er schoolklassen naar het monument komen, dat stil staat bij de 12.000 Joodse Hagenaren die tijdens de Sjoa werden vermoord. Van het door de burgemeester toegezegde educatie-project is ook nog niets terechtgekomen.

Ontbrekende informatie
Koster pleit voor een lesprogramma voor de kinderen van Den Haag. “Bij de onthulling is ook door de burgemeester gesteld dat aan de ene kant het monument een functie heeft voor de nabestaanden, maar ook voor educatieve doeleinden,” meent het CDA-raadslid. “En eveneens dienen geïnteresseerde toeristen er weet van te hebben dat er een Joods Monument in Den Haag bestaat.” Wie navraag doet bij de VVV Den Haag, merkt dat medewerkers niets afweten van het gedenkteken. Ook is de landmark niet opgenomen in reisgidsen en andere communicatiemiddelen voor toeristen die de Hofstad aandoen. Een gevraagde QR-code ontbreekt.

Stichting: gemeente aan zet
Volgens René Glaser van de Stichting Haags Joods Monument, die de komst van het kunstwerk mogelijk maakte, is de gemeente Den Haag momenteel aan zet. De onbekendheid bij de VVV spreekt boekdelen. “Binnen het stadhuis is er niet voldoende gecommuniceerd over het monument. Eveneens was door de gemeente al educatie toegezegd. Dit moet dus ambtelijk geregeld worden,” zo laat Glaser weten. “Burgemeester Krikke heeft bij de onthulling gezegd dat er vanuit de gemeente ruim aandacht zou worden besteed aan ons monument en dat ook scholen betrokken zouden worden.”

Krikke van stal
In het afgelopen jaar is de Stichting met ambtenaren ‘bezig geweest’ om de educatie en informatieve toerisme-onderdelen rond te krijgen, maar dat is nog steeds niet gelukt. “Er zit geen onwil achter. Het is gewoon een ambtelijke molen van drie gemeentelijke afdelingen die met elkaar om tafel moeten. We weten niet wat de status daarvan is.” De Stichting oppert al een tijdje een QR-code, waarbij bezoekers bij het monument, door een code te scannen, informatie over het onderwerp kunnen krijgen. Glaser is niet teleurgesteld. “Het is gewoon nog niet af en moet daarom worden afgemaakt. Het monument is eigendom van de gemeente, dus wij wachten op de gemeente.” De Stichting zou het waarderen als burgemeester Krikke van stal komt om de ambtenaren verder in actie te zetten. “We gaan uit van een snelle afloop,” aldus Glaser.

Aan de plaatsing van het Haagse monument gingen jaren aan getouwtrek vooraf. Voor- en tegenstanders debatteerden tot in de gemeenteraad over de vraag of het gedenkteken wel nodig zou zijn. Er werden 23 bezwaren ingediend. Een aantal omwonenden vreesden grote overlast van toeristen die hun wijk zouden overspoelen. Uiteindelijk kwam het monument er toch en werd het onthuld op 28 januari 2018. Het scenario van de toeristenstroom bleef uit.

wiki

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Krikke moet van stal komen voor Joods monument Den Haag’