Marc van Berkel eerste CJO-leerstoelhouder

Radboud Universiteit

Geschiedkundige Marc van Berkel mag zich de eerste houder van de CJO-leerstoel over Holocaust-educatie noemen. Op 1 september benoemde het Centraal Joods Overleg (CJO) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hem op die post. Van Berkel gaat naar de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Van Berkel heeft veel ervaring in het doen van onderzoek naar educatie over de Tweede Wereldoorlog. Zijn onderzoek als bijzonder hoogleraar sluit daar bij aan.

Onderzoek

Van Berkel zal onderzoek doen naar historische thema’s en het onderwijs. Hij richt zich op de Sjoa en de representaties hiervan in het geschiedenisonderwijs door de jaren heen. ‘Door leermiddelen en curricula te bestuderen, door docenten en leerlingen te bevragen, en door docenten te ondersteunen met trainingen of nascholingen, draagt de onderzoeker bij aan de verbetering van Holocausteducatie’ aldus het CJO in een persbericht.

Gedrag van mensen

‘Onderzoek, voorlichting, training en mediageletterdheid zijn nodig’, aldus Van Berkel. ‘Kennis over de Holocaust neemt af, zowel onder jongeren als onder docenten. Bovendien ontstaan steeds vaker vertekende of gedramatiseerde interpretaties van de Holocaust’. Met zijn onderzoek hoopt hij het historisch besef van docenten en jongeren over de Sjoa te vergroten. ‘De Holocaust was een historische gebeurtenis, maar gaat uiteindelijk over het gedrag van mensen in extreme omstandigheden’.

Leerstoel

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger is blij met de komst van Van Berkel.“Het CJO is sinds haar oprichting nu ruim 25 jaar geleden, voortdurend bezig geweest om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Educatie over de Holocaust hangt daar ten nauwste mee samen. Daarom heeft het CJO ervoor gekozen om een leerstoel in het leven te roepen die als het ware een academische laag legt over alles wat er op het gebied van Holocaust-educatie wordt gedaan. Het CJO heeft de samenwerking gezocht met de Radboud Universiteit om daar de leerstoel te vestigen.

Over Van Berkel

Van Berkel (Tilburg, 1961) begon zijn academische loopbaan aan de Universiteit van Leiden waar hij in 1988 de opleiding Geschiedenis afrondde. Hij werkte als geschiedenisdocent in Rostock en Voorburg en was betrokken bij diverse onderzoeksprojecten. Vanaf 2007 werkt Van Berkel als senior docent Geschiedenis aan de Academie Educatie van de HAN. In 2012 begon hij aan zijn PhD aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, met als resultaat een proefschrift over vijftig jaar Holocaust-representaties in het voortgezet onderwijs in Noordrijn-Westfalen en Nederland.

Van Berkel heeft verschillende onderzoeksprojecten geleid, onder meer over het kennisniveau van Nederlandse jongeren over de Tweede Wereldoorlog, de praktijk van WOII- en Holocausteducatie in Nederland. Andere onderzoeken van hem gaan over de representatie van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de erfenis van Srebrenica in het geschiedenisonderwijs. Ook is hij lid van de Nederlandse delegatie bij de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Lees ook:
Verdoner komt met ‘steunpunt Holocaust-educatie’ in Amsterdam

Nationaal antisemitismecoördinator Eddo Verdoner lanceert een steunpunt voor Holocaust-educatie, een plek waar docenten terecht kunnen met vragen over en hulp bij het lesgeven over de Sjoa. Dit thema is een gevoelig onderwerp in het klaslokaal, zo blijkt telkens uit onderzoek. Het steunpunt zal leraren tips geven over wat te doen als scholieren de systematische genocide op Joden gedurende de Tweede Wereldoorlog ontkennen. 


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » Marc van Berkel eerste CJO-leerstoelhouder