McDonald’s Maleisië klaagt BDS-beweging aan

McDonald's (Nick-D, wikipedia commons)

In Maleisië sleept de licentiehouder van McDonald’s de lokale tak van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) voor de rechter. De reden is dat BDS allerlei valse beweringen over de fastfoodketen heeft gedaan waardoor er sprake is van laster en smaad, aldus de licentiehouder. De klagers willen een schadevergoeding van 1,3 miljoen dollar.

Moslimland

Maleisië is een moslimland waarvan de regering openlijk de Palestijnen steunt. Westerse bedrijven zoals fastfoodketens zijn herhaaldelijk het doelwit van BDS, die oproepen tot boycots van de bedrijven omdat ze ook in Israël actief zijn. Het bedrijf Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd (GAR), de licentiehouder van McDonald’s in Maleisië, is het nu zat en klaagt de beweging gerechtelijk aan.

Het gaat om een reeks berichten van BDS Maleisië op sociale media, waarin een verband wordt gelegd tussen de oorlog in Gaza en McDonald’s. Volgens de anti-Israël-beweging zou het concern samen met andere westerse bedrijven de ‘genocidale oorlog tegen Palestijnen in Gaza van Israël’ steunen. Bewijs daarvoor levert BDS in het Aziatische land niet.

Schade geleden

Volgens een dagvaarding van 19 december, die door Reuters is ingezien, beweert Gerbang Alaf Restaurants dat BDS Maleisië het publiek heeft aangezet tot een boycot van McDonald’s in Maleisië. Dat heeft onder andere geleid tot winstderving en banenverlies door sluitingen en kortere openingstijden van de vestigingen. De schade zou aan te tonen zijn.

Bij persagentschap Reuters bevestigt GAR dat de rechtsgang tegen BDS Maleisië in gang is gezet. De zaak is aangespannen om de rechten en belangen van het concern te beschermen, zegt de licentiehouder n een verklaring. Er is sinds het begin van de campagne, na de Hamas-aanval van 7 oktober, schade geleden: GAR wil zes miljoen ringgit (1,31 miljoen dollar) van BDS zien ter compensatie van de geleden schade.

Ontkenning

In reactie hierop zegt BDS Maleisië dat het ‘categorisch ontkent; het fastfoodbedrijf te belasteren. De rechtbank moet nu oordelen, aldus de anti-Israël-activisten. Interessant is de zaak volgens watchers wel: als de GAR deze zaak wint, kunnen ook andere grote bedrijven naar de rechter stappen. Het kan ook inspiratie geven voor bedrijven in andere landen die last hebben van de acties van BDS die tegen hen zijn gericht.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » McDonald’s Maleisië klaagt BDS-beweging aan