Harvard-voorzitter weg na tolereren antisemitisme op campus

Claudine Gay (YouTube)

De voorzitter van de prestigieuze Harvard-universiteit is opgestapt. Claudine Gay treedt af omdat er spanningen zijn ontstaan door antisemitisme op de campus. Ze trad daar volgens critici onvoldoende tegen op en werd er in het Amerikaanse Congres over aan de tand gevoeld. Ook werd Gay beschuldigd van plagiaat. Dat deed haar de das om.

Niet in gegrepen

Gay trad ruim zes maanden geleden aan als bestuursvoorzitter van Harvard. In die tijd ontspon zich een anti-Israël-beweging op de universiteit en de campus. Studenten die tegen de Israëlische militaire acties in Gaza waren, demonstreerden erop los en gingen ook antisemitisch tekeer. Joodse studenten voelden zich er niet langer veilig, maar Gay greep niet in. Hetzelfde gebeurde op andere universiteiten.

Hoorzitting

Leden van het Congres in Washington DC organiseerden een hoorzitting, waar topbestuurders van vooraanstaande Amerikaanse universiteiten kritisch werden ondervraagd over de situatie. Gay verscheen begin december op hoorzitting. Toen haar de vraag werd gesteld of het oproepen tot ‘genocide tegen Joden’ in strijd is met de regels van de universiteit, zei ze dat ‘dat afhangt van de context’. Daarop kwam veel kritiek en later bood ze haar excuses aan.

Magill al weg

Gay was niet de enige die onder vuur kwam te liggen. Bestuursvoorzitter Liz Magill van de Universiteit van Pennsylvania vertrok naar aanleiding van haar getuigenis. Ook zij kon geen helder antwoord geven op de antisemitisme-vragen. Gay bleef zitten, maar kwam dit weekend in opspraak nadat uit onderzoek bleek dat ze plagiaat heeft gepleegd. Dat deed haar uiteindelijk zelf besluiten om op te stappen. Haar bestuur bleef haar steunen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Harvard-voorzitter weg na tolereren antisemitisme op campus