Meeting in Brussel om Abraham Akkoorden te vieren

Joods Aktueel

In Brussel zijn de diplomatieke vertegenwoordigers van Israël, Bahrein, Marokko, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) samengekomen de verjaardag van de Abraham Akkoorden te vieren. In tegenstelling tot vorig jaar werd de diplomatieke bijeenkomst gehouden op de Hongaarse ambassade. Wederom was de organisatie in handen van het Joodse N-VA-Kamerlid Michael Freilich.

Drie jaar

Op de Hongaarse ambassade in Brussel was het op donderdag een komen en gaan van diplomaten die het driejarige feestje van de Abraham Akkoorden kwamen vieren. Deze akkoorden werden in 2020 gesloten tussen Israël, de VAE en Bahrein, waarna de andere genoemde landen volgden. Alle landen erkennen elkaar diplomatiek (Marokko deed dit al eerder, maar had de banden met Israël bevroren) en gingen samenwerking aan op onder meer handel, wetenschap en landbouw.

Voortgang

‘De gelegenheid werd gemarkeerd door een reeks activiteiten die bedoeld waren om de vooruitgang en de verwezenlijkingen sinds de ondertekening van de Abraham Akkoorden onder de aandacht te brengen, waaronder een rondetafelgesprek, een ondertekeningsceremonie en een muzikaal intermezzo passend bij de gelegenheid’, aldus het magazine Joods Aktueel in een artikel. Omdat Hongarije op de dag van het ondertekenen in 2020 in Washington DC het enige EU-land was, was hun ambassade nu de plek.

Hongarije erbij

“Deze viering markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende inspanningen om vrede en samenwerking in het Midden-Oosten te bevorderen en om het belang van de Abraham Akkoorden in de Europese Unie onder de aandacht te brengen,” aldus Michael Freilich (N-VA), die het feestje wederom had georganiseerd. Hij hoopt dat hiermee ook het antisemitisme in Europa kan worden aangepakt. Voor de Hongaren was het ‘een echte eer’ de bijeenkomst weer te mogen hebben.

In de clinch

“De Abraham Akkoorden hebben aangetoond dat eenheid kan inspireren en kansen kan bieden,” zei Idit Rosenzweig Abu, de Israëlische ambassadeur in Brussel. “Ze bieden een venster op een mogelijke toekomst van de regio en tonen aan dat wanneer zowel leiders als gewone burgers vrede en samenwerking als prioriteit stellen, een veel betere toekomst voor het Midden-Oosten mogelijk is.” Onlangs lag zij nog in de clinch met de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking om diens opmerkingen over Israël.

Saoedi-Arabië

Ook de Arabische ambassadeurs waren vol lof over de Abraham Akkoorden, die vrede en voorspoed hebben gebracht. De Marokkaanse ambassadeur legde de nadruk op de één miljoen Marokkaanse Joden die in Israël wonen en de Bahreinse ambassadeur had goede woorden over de interreligieuze dialoog. De vertegenwoordiger van de VAE sprak over ‘het verbreden van de cirkel van vrede’. Israël zou er volgens bronnen aan werken de Akkoorden uit te breiden met Saoedi-Arabië.

Lees ook:


Categorie: |

Home » Nieuws » België » Meeting in Brussel om Abraham Akkoorden te vieren