Musk en X meer in de problemen na anti-Joods geluid

Elon Musk 'Go fuck yourself' (beeld: X)

Elon Musk heeft zichzelf in de nesten gewerkt door een antisemitische opmerking op X over zijn adverteerders te maken. De zakenman, bekend van Tesla en Space X, kocht ruim een jaar geleden Twitter en hernoemde het in ‘X’. Nu heeft hij adverteerders in de gordijnen gejaagd met een eigen anti-Joods geluid. Een bezoek aan Israël om duidelijk te maken dat hij niet antisemitisch zou zijn, hielp niet. Tegen de afgehaakte adverteerders zegt hij nu: “Go fuck yourself.” Het bedrijf kan bankroet gaan.

Omwentelingen

Na Musks overname van Twitter is er veel met het bedrijf gebeurd. Niet alleen veranderde hij de naam ervan, maar ook stond hij querulanten en onruststokers die oot van het platform waren gegooid, toe terug te keren. Dat deed hij onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Onder andere Donald Trump keerde er terug. Verder ontsloeg Musk een groot deel van het personeel, onder wie de mensen die tweets controleerden op bijvoorbeeld racisme.

Onder vuur

Sinds kort ligt Musk in die zin zelf onder vuur. Hij reageerde instemmend op een antisemitische X-post waarin werd beweerd dat ‘Joden de haat tegen blanken aanwakkeren’. Daaronder schreef hij: ‘Je spreekt de waarheid’. Grote Amerikaanse bedrijven zoals Disney, IBM en Apple hebben X, onder meer vanwege deze antisemitische uiting, inmiddels de rug toegekeerd. Anderen, onder andere in Europa, volgden snel.

Naar Kfar Aza

Musk maakte vlak na zijn opmerking een reis naar Israël, dat in oorlog is met Hamas. Daar ontmoette hij onder meer premier Benjamin Netanyahu, die hem meenam naar Kfar Aza, een van de kibboetsiem die op 7 oktober werden aangevallen door terroristen van Hamas. Musk verontschuldigde zich en zei Israël te steunen, maar dat mocht voor de afgehaakte adverteerders niet baten. Zij draaiden niet bij. Meer Europese en Nederlandse adverteerders laten X nu vallen.

Vrije val

Door dit alles lijkt X qua inkomsten in een vrije val geraakt te zijn en af te stevenen op een bankroet. Deze week was Musk te gast op de New York Times Dealbook Summite. Desgevraagd hoe het was om naar Israël te gaan en hoe de adverteerders daarop reageren, zei Musk deze week: “Als iemand me gaat proberen te chanteren met reclame, met geld, dan zeg ik go fuck yourself. Is dat duidelijk? Ik hoop dat het duidelijk is. Dat is hoe ik me voel.”

TikTok

Volgens Musk zal het bedrijf om zeep geholpen worden door deze ‘activistische adverteerders’ en zal ‘de hele wereld dat weten ook’. Hij voegde eraan toe dat deze bedrijven ook eens naar TikTok moeten kijken, dat bol staat van antisemitisme. Daar mogen antisemieten hun gang gaan, aldus Musk. Op TikTok zijn veel jongeren actief. Zij krijgen Jodenhaat en antisemitische complottheorieën zo met de paplepel ingegoten.

‘Had niet moeten reageren’

Terug naar het gesprek op de Dealbook Summite over Musks bezoek aan Israël en Natanyahu, dat indruk op hem heeft gemaakt. Verderop in het interview uitte de zakenman zijn spijt voor zijn tweet van 15 november, waarin hij de antisemitische post van een gebruiker ‘de werkelijke waarheid’ noemde. “Ik had achteraf gezien niet op die specifieke persoon moeten reageren en ik had uitgebreider moeten schrijven over wat ik bedoelde,” zei Musk tegen interviewer Andrew Ross Sorkin.

Filosofisch

“Ik bedoel, kijk, het spijt me van dat bericht. Dat was stom van mij,” zei Musk. “Van de 30.000 is dit misschien wel letterlijk de slechtste en domste post die ik ooit heb gedaan. En ik heb mijn best gedaan om vanaf zondag het op zes manieren te verduidelijken. Maar weet je, ik denk dat het in ieder geval duidelijk zal zijn dat ik in feite verre van antisemitisch ben, maar in feite filosofisch.” De post waarop hij reageerde koppelde de Grote Vervangingstheorie (een complottheorie) aan de Joden.

Soros

Musk benadrukte verder dat er sinds 7 oktober massale demonstraties in Amerika en Europa zijn geweest tegen Israël en dat sommige Joodse groepen die ondersteunen. Hij doelt op extreem-linkse Joodse groeperingen die een staakt-het-vuren eisen en een einde willen aan de oorlog tegen Hamas. Een aantal van die organisaties ontvangt geld van ‘prominente mensen in Joodse gemeenschappen’, aldus Musk, mogelijk doelend op filantroop en multimiljardair George Soros.

Halsketting

Musk vervolgde: “Het is onverstandig om organisaties te financieren, om groepen te steunen die jouw vernietiging willen.” Vervolgens lokte hij applaus uit door toe te voegen: “Stel dat u een groep financiert en die groep steunt Hamas, die wil dat u sterft. Misschien moet u ze dan niet financieren.” Ook liet hij een halskettinkje zien met ‘bring them home’ erop, dat hij beloofd heeft te dragen zolang er nog gegijzelden in Gaza zitten.

Over Elon Musk

Elon Reeve Musk is een Zuid-Afrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2. Musk is tevens CEO en mede-oprichter van Tesla, dat elektrische auto’s fabriceert. Hij is de oprichter van X.com. Dit bedrijf werd later gefuseerd met Confinity Inc. tot PayPal. In 2022 kocht hij Twitter, waar hij sindsdien de controle over heeft. Musk hernoemde het in X en heeft het bedrijf omgegooid. Met zijn excentrieke gedrag en onbehouwen uitspraken heeft Musk velen in de zakenwereld tegen zich in het harnas gejaagd.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Musk en X meer in de problemen na anti-Joods geluid