Nabestaanden Leonard Cohen boos op Trump door gebruik song ‘Hallelujah’

YouTube

De nabestaanden van de Joods-Canadese zanger Leonard Cohen zijn verbijsterd over een actie van president Donald Trump en de leiding van de Republikeinse partij, de RNC. Die presteerden het vorige week om tijdens de Republikeinse conventie Cohens song ‘Hallelujah’ te spelen terwijl de familie eerder had verzocht dit niet te doen, aldus de advocaat van de familie. Momenteel bekijken de nabestaanden van Cohen ‘alle juridische opties’. Mogelijk krijgt de campagne van Trump te maken met een rechtszaak. Dit meldt JTA.

Het lied werd gespeeld na de laatste toespraak van Trump, afgelopen donderdag, tijdens de conventie die in de tuin van het Witte Huis plaatvond. Nadat hij ruim een uur had gesproken werd er vuurwerk afgestoken onder de tonen van ‘Hallelujah’, dat door zangeres Tori Kelly ter gehore werd gebracht. De euforie was groot, onder meer omdat er vuurwerk met ‘Trump 2020’ boven het Washington monument te zien was. Ook waren de tonen van ‘America the beautiful’ en ‘God bless the USA’ te horen. Bekijk de vuurwerkshow onderaan dit artikel.

“We zijn verrast en ontzet dat de RNC ermee zou doorgaan wetende dat de Cohen-nabestaanden specifiek het gebruiksverzoek van de RNC hadden afgewezen,” aldus advocaat Michelle Rice. Ze noemt het een ‘nogal brutale poging’ van de Republikeinen om ‘Hallelujah’ er door te drukken. “We onderzoeken onze juridische opties.” Als de RNC om een ander nummer had gevraagd, zoals‘ You Want it Darker, waarvoor Cohen in 2017 een postume Grammy won, dan hadden de nabestaanden misschien goedkeuring gegeven, verklaart Rice.

Brian Monaco, het opperhoofd van Sony/ATV Music Publishing, die de rechten van het nummer bezit, verklaarde daags na het vuurwerk dat de Republikeinen hadden gevraagd of ze het nummer mochten afspelen. “We hebben hun verzoek afgewezen,” zei Monaco, die aangenaam verrast was toen de song alsnog gespeeld werd. Hij en de nabestaanden van Cohen staan niet achter president Trump en diens politieke agenda en willen daarom niet dat de Republikeinen het lied gebruiken voor hun campagnedoeleinden.

Het akkevietje met de familie Cohen lijkt op eerdere botsingen tussen Trump en artiesten over het oneigenlijke gebruik van hun nummers. In de presidentscampagne van 2016 gebruikte hij verschillende songs van onder meer de Rolling Stones, Queen, Neil Young, Tom Petty, Rihanna, Elton John en Adele. Allen verboden hem vervolgens het te gebruiken. Voorafgaand aan de inauguratie van Trump, in januari 2017, kwamen er ook geen grote artiesten spelen op het inhuldigingsconcert bij het Lincolm Memorial. In plaats daarvan kwamen er vooral countrysterren en artiesten die vooral gericht zijn op binnenlandse Amerikaanse consumptie.

Leonard Cohen overleed in 2016 op 82-jarige leeftijd. Cohen’s werk had zowel een politiek-maatschappelijke als een spirituele kant. Van songs als Story of Isaac, over het offeren van kinderen door hun ouders, en The Partisan, een hommage aan het verzet tegen de nazi’s, tot het ernstige, introspectieve Who By Fire en zijn loodzware, bijna wanhopige zwanenzang You Want It Darker. Cohen was niet alleen woordkunstenaar en musicus, maar vooral ook een man met grote zorgen en verdriet om de wereld zoals hij is.


Lees ook:
Leonard Cohen laat nieuwe sporen achter

De in 2016 overleden Joods-Canadese zanger Leonard Cohen laat anno 2018 nog steeds sporen achter. Deze week is er een gedicht van hem ontdekt met de titel ‘Kanye West is geen Picasso’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Nabestaanden Leonard Cohen boos op Trump door gebruik song ‘Hallelujah’