Naftaniel vertrekt uit PvdA na pamflet tegen komst Herzog

YouTube

Ronny Naftaniel heeft zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid na 45 jaar opgezegd. De reden ervoor is de verklaring die de partijcombinatie GroenLinks-PvdA afgaf tegen de komst van de Israëlische president Yitzhak Herzog. Zijn bezoek aan de opening van het Nationaal Holocaustmuseum (NHM) houdt de gemoederen al een paar dagen bezig. Pro-Palestijnse groepen eisen dat hij wegblijft en daar sluit GroenLinks-PvdA zich bij aan.

Grens bereikt

Voor Naftaniel is thans een grens bereikt. ‘Het is voor mij onverteerbaar dat de partij meent dat de aanwezigheid van de president van de Joodse staat de opening van het Holocaust Museum ‘overschaduwt’, schrijft hij in een bericht op X, voorheen Twitter. Naftaniel is oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en wordt in de polder vaak ‘mister Israël’ genoemd. Hij is een prominent PvdA-lid van Joodse komaf.

Tegen Herzog

Op vrijdag lanceerde GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri een campagne tegen de komst van president Herzog. In een tekst op sociale media zegt zij namens de partijcombinatie te willen dat hij wegblijft. Volgens Piri ‘overschaduwt’ de komst van Herzog de opening van het museum en is dat ‘uitermate pijnlijk’. De regering had moeten inzien dat dit na de start van de oorlog in Gaza niet kan, aldus GroenLinks-PvdA. Ook moet demissionair premier Mark Rutte (VVD) Herzog aanspreken op ‘de gruwelijkheden in Gaza’, aldus Piri namens de partijcombinatie.

Dialoog

Bij Naftaniel en vele andere actieve Joodse Nederlanders schoot het pamflet van GroenLinks-PvdA in het verkeerde keelgat. Hijzelf zegt na 45 jaar zijn partijlidmaatschap op. ‘De PvdAGroenlinks had de komst van partijgenoot #IsaacHerzog juist moeten aangrijpen om een dialoog tot stand te brengen’, aldus Naftaniel op X. ‘Ik deel de bezorgdheid met de burgerslachtoffers in Gaza, maar de PvdA/GroenLinks is vergeten wie deze oorlog op 7 oktober begon door een gruwelijke massamoord te plegen. Als Hamas de Israëlische gijzelaars zou vrijlaten en de wapens zou neerleggen, is de oorlog voorbij’.

Naftaniel vervolgt: ‘Met zijn verklaring ondersteunt de PvdAGroenLinks internationale pogingen om van de slachtoffers daders te maken. Daarmee verloochent de partij zijn waarden. Ik kan daaraan niet meedoen’. Direct na zijn post op X kreeg hij op hetzelfde medium van bijval van alle kanten. Velen wensen hem sterkte en honderden anderen reposten zijn bericht. Tegelijkertijd geven anderen ook een verklaring af dat het standpunt van GroenLinks-PvdA te ver gaat.

Spagaat

‘Je hebt het heel lang volgehouden Ronny, maar het gaat inderdaad van kwaad tot erger’, schrijft journalist Carel Brendel op X. Daarmee legt hij de vinger op de zere plek, want in het najaar van 2023 kwam het PvdA-lidmaatschap van Naftaniel ook al in beeld, toen op het congres van de partijcombinatie anti-Israël-moties en standpunten werden aan- en ingenomen. Hij en andere Joodse PvdA-prominenten zoals oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam, ex-vicepremier Lodewijk Asscher en oud-minister Hedy ‘d Ancona, werd door critici hypocrisie verweten omdat ze nog lid waren en bleven. Anderen vonden dat ze in een spagaat verkeerden.

Analyse

Het vertrek van Naftaniel zet mogelijk de deur open voor andere partijprominenten van Joodse afkomst om hetzelfde te doen. Door de samenwerking van de PvdA en GroenLinks worden de sociaaldemocraten steeds meer in het anti-Israëlkamp getrokken. De PvdA is van vanouds een vriend van Israël en een zusterpartij van de Israëlische Arbeidspartij, en heeft geen traditie van oproepen tot Israëlboycots. Vele Joodse politici van naam en faam dienden ook namens de PvdA op verschillende niveaus in het bestuur van Nederland. Zij droegen ook hun liefde voor Israël uit.

GroenLinks is daarentegen uitgesproken Israël-kritisch zo niet anti-Israëlisch. Binnen de fusiepartij die GroenLinks is, zijn onder andere voormalig communisten van de Communistische Partij Nederland, en socialisten van onder meer de Pacifistisch Socialistische Partij actief. Ook heeft de anti-Israëlbeweging Boycot, Desinvesteren en Sancties er wortel geschoten, zeker bij jonge GroenLinksers. BDS schakelt Israël gelijk aan het Zuid-Afrika van voor 1994 en noemt het land een ‘apartheidsstaat’. Moties tegen Israël op het congres van 2023 leverden ongemak op bij zowel Joodse als niet-Joodse PvdA-leden.

Over Ronny Naftaniel

Ronnt Naftaniel was in 1973 een van de initiatiefnemers van de Werkgroep Israël, wat later resulteerde in onder andere de oprichting van het CIDI. Tussen 1980 en 2013 vervulde hij daar de functie van directeur. In de jaren negentig zette hij zich met succes in voor het claimen van financiële genoegdoening voor Joods Nederland bij de staat voor het handelen van het Nederlandse overheidsapparaat in de Tweede Wereldoorlog. Naftaniel was tevens bestuurslid van het Centraal Joods Overleg (CJO) en is onder meer actief voor de Stichting Joods Erfgoed Den Haag. Hij is een kenner van Israël en opinieert over het land en het Midden-Oosten. Ook is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Naftaniel vertrekt uit PvdA na pamflet tegen komst Herzog