Nederlandse opgepakt en beboet voor Hitlergroet in Auschwitz

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Poolse autoriteiten hebben een Nederlandse vrouw van 29 jaar opgepakt omdat ze in Auschwitz-Birkenau de Hitlergroet heeft gebracht. De verdachte was in het voormalige vernietigingskamp op bezoek. Ze maakte het gebaar onder de bekende poort met de leus ‘Arbeit macht Frei’. Het was bedoeld als grap voor een foto, zo verklaarde ze later aan de Poolse politie. Die twitterde: ‘De gedetineerde werd beschuldigd van deelname aan nazipropaganda. Ze bekende’. De twintiger heeft een boete gekregen en is weer op vrije voeten gesteld.

Zonder enige schaamte ging de Nederlandse onder de poort staan. Ze deed vervolgens haar rechterarm omhoog en haar dertigjarige vriend moest daarvan een foto maken. Bewakers die het zagen, grepen in en hielden haar staande voor het maken van het obscene gebaar. De vrouw sprak van ‘een slechte grap’, zo melden de ze later aan de Poolse media. De politie was algauw ter plaatse om haar mee te nemen naar het politiebureau van Oświęcim.

Het arrondissementsparket in Oświęcim werd onmiddellijk op de hoogte gebracht van de zaak. De rechter legde in de late namiddag – op basis van het verzamelde bewijsmateriaal – een boete op aan de Nederlandse. Ze bekende schuld en accepteerde de straf, maar bleef volhouden dat het ‘een stomme grap’ was, aldus de Polen. Het is niet voor het eerst dat iemand wordt opgepakt voor het maken van de Hitlergroet. In 2013 werden twee Turkse bezoekers die hetzelfde deden meegenomen en bestraft.

Op social media is de woede tegenover de vrouw groot. ‘Hoe werkt dat, in je brein? Als je naar Auschwitz gaat en je denkt bij de ingang dat het leuk is om de Hitlergroet te brengen? CIDI hoopt dat deze vrouw nog eens teruggaat om de gebeurtenissen écht op zich in te laten werken. Dit keer met meer respect’, schrijft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De organisatie eist excuses van de vrouw, maar die schijnt dat niet te willen maken. Directeur Hanna Luden laat aan de NOS weten: “Ik ben blij om te lezen dat deze mevrouw zelf begrijpt dat het een slechte grap is geweest, maar het is jammer dat ze zichzelf niet verontschuldigt.”

Lees ook:
Ophef over toeristen op rails van Auschwitz

Net als bij de letters van IAmsterdam willen steeds meer bezoekers van Auschwitz op de foto met de rails van het voormalige vernietigingskamp. De directie van het gedenkteken vindt het smakeloos en heeft toeristen deze week opgeroepen om de plek te respecteren. Toeristen maken foto’s terwijl ze over de rails lopen waarop Joden, Sinti en Roma tijdens de Sjoa in beestenwagons werden aangevoerd voor vernietiging. 

Categorie:

Home » Nieuws » Nederlandse opgepakt en beboet voor Hitlergroet in Auschwitz