Noa Lang bezoekt Kazerne Dossin om schorsing te voorkomen

Noa Lang (YouTube)

Voetballer Noa Lang heeft donderdag een bezoekje aan de Dossinkazerne in Mechelen gebracht. Met zijn bezoek aan het voormalige doorvoerkamp voor Joden in de Tweede Wereldoorlog weet de speler zijn straf te ontlopen. Vorig seizoen kwam hij in opspraak na het scanderen van antisemitische leuzen. Lang hing een schorsing van zeker twee wedstrijden boven het hoofd. Nu hij in Mechelen is geweest, mag hij gewoon doorgaan met voetballen.

Volgens de Belgische tuchtcommissie had Lang geen racistische intenties. Wel was na alle ophef een sanctie op zijn plaats. Als onderdeel van een alternatieve straf moest de aanvaller voor 1 oktober 2021 een bezoek brengen aan het voormalige deportatiekamp. Dat heeft hij nu dus onder begeleiding van een gids gedaan, die hem vertelde over het lot van de Joden die in de kazerne kwamen. Zodoende is een schorsing voor twee duels van de baan.

Lang maakte zijn anti-Joodse opmerkingen tijdens het feestje van de spelers van Club Brugge nadat ze de landstitel hadden gewonnen. Vooraf had hij al gezegd ‘een vervelend mannetje’ te zullen zijn. “Ik had nooit gedacht dat ik kampioen van België zou worden, maar ik ben de club heel dankbaar voor dit seizoen. Hoe ik ga vieren? Ik word een vervelend mannetje, let maar op,” zei hij tegen de Vlaamse site Sporza. Na de wedstrijd en op het kampioensfeest werd duidelijk dat de Nederlander zich aan zijn woord hield.

De verontwaardiging was in Joods België en Nederland groot. Onder meer de Vlaamse minister Bart Somers (Open VLD) van Gelijke Kansen en MR-voorzitter George Bouchez spraken zich tegen hem uit. Minister Sophie Wilmès (MR) van Buitenlandse Zaken zei: “Antisemitsme is onaanvaardbaar, ondraaglijk en heeft geen plaats in onze samenleving. We moeten het even krachtig bestrijden als alle andere vormen van racisme.”

Lang zei zich van geen kwaad bewust te zijn en blijft volhouden niets kwaadwillend te hebben gedaan. ‘Ik ben een kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Racisme en vooroordelen zijn me dus wel bekend’, zegt hij op Instagram. Hij refereert aan de geuzennaam ‘Joden’ van Ajax in Amsterdam. ‘Als ex-Ajacied ken ik als geen ander bijnamen van voetbalploegen. Daar wou ik niemand mee beledigen. Voor mij is dit nu afgesloten en ik zal er ook niet meer op terugkomen’. De leiding van Club Brugge blijft ondanks alles achter de speler staan.

Lees ook:
Lang moet Dossinkazerne bezoeken na maken anti-Joodse leuzen

Noa Lang (19), de voetballer van Club Brugge die eerder antisemitische uitlatingen deed, moet voor straf op bezoek in de Dossinkazerne, het Belgische equivalent van de Hollandsche Schouwburg en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Door hem naar het mensenmuseum te laten gaan, hoopt de Belgische voetbalbond (KBVB) dat hij zich voortaan zal beteren. Zowel de speler als de clubdirectie zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Noa Lang bezoekt Kazerne Dossin om schorsing te voorkomen