Omstreden rapper weggestuurd als stadsdichter Haarlem na nog meer controverse

(Insayno met automatisch wapen, midden met cap, foto: GeenStijl).

De Haarlemse rapper Darryl Danchelo Osenga, alias rapper Insayno, is niet langer de stadsdichter van de Spaarnestad. De artiest moest vertrekken nadat nog meer controversiële teksten en plaatjes van hem waren ontdekt. Eerder kwam hij al in opspraak vanwege antisemitische teksten in een song, maar vrijdagavond circuleerde er ook een foto van hem met automatische wapens. “Anne Frank had het best nog luxe vergeleken duizenden andere Joden. Zij woonde in het centrum van Amsterdam. Dat kan ik niet betalen,” zei Insayno eerder, evenals: “Soms wou ik dat ik een AK47 had.”

Ongeloofwaardig
Het Haarlemse college van burgemeester en wethouders stuurde Insayno weg nadat bovenstaande feiten op vrijdagmiddag bekend waren geworden. Het college schreef vrijdagavond dat de ‘nieuwe’ citaten van Osenga ‘haaks staan op waarden waar de gemeente Haarlem voor staat’. Een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap is daardoor niet langer mogelijk, aldus de gemeente. Ook is er een gesprek geweest tussen burgemeester Jos Wienen (CDA) en rapper Osenga. De inmiddels ex-stadsdichter was geraakt door het intrekken van zijn benoeming, maar toonde er wel begrip voor.

Aanval van rechts’
Volgens Osenga is er sprake van ‘karaktermoord’ en een aanval van rechts. ‘Ieder mens zegt domme dingen waar ze achteraf van denken: “Had ik niet moeten zeggen”. Ieder mens maakt grapjes waarvan ze dachten dat het grappig was, maar uiteindelijk was dat het niet’, schrijft hij op Facebook. In zijn tekst zegt hij op te zijn gekomen voor racisme en schaart hij zich achter Black Lives Matter-activisten. Over zijn antisemitische uitlatingen en teksten heeft hij het echter niet. Wel zegt Osenga fouten te hebben gemaakt. ‘Lang verhaal kort: Ik ben geen stadsdichter meer. Ik hoop dat al jullie zure-hatende-in-oude-tweets-en-posts-gravende-uit-context-halende-misgunners met een tevreden hart naar bed kunnen. Dat jullie er van genieten. Dat jullie denken: “YES, WE HEBBEN ZIJN TITEL VAN HEM AFGEPAKT! LEKKER VOOR HEM!”‘

Geen lieverdje
De gemeente Haarlemse huurde de rapper in om als stadsdichter te fungeren. Het college van burgemeester en wethouders keurde zonder pardon een voordracht van een speciale commissie goed. Na het bekendmaken van Insayno als nieuwe stadsdichter, ging de doos van Pandora open, onder meer omdat hij geen lieverdje bleek te zijn. In het verleden blonk hij uit met geweld, antisemitische teksten en het verheerlijken van geweld. Zelf kijkt de artiest daar iets anders tegenaan, want hij zegt zichzelf te hebben gebeterd. De bitterheid is nu groot. ‘Het heeft mij zo’n 4 jaar gekost om op het punt te komen om stadsdichter te worden. Het heeft ze minder dan 2 dagen gekost om het van mij af te pakken’, aldus de rapper.

Sjoa en Bataclan
Eerder presenteerde Insayno een song waarin de Sjoa wordt vergeleken met de Slavernij en ook wordt afgezet als minder erg dan de transatlantische slavenhandel. “Indoctrinatie wordt je voorgeschoteld net als orthodoxe Joden,” rapt hij. En: “De behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken [met] onze slavenhandel.” Verder bleek hij de man was die met een megafoon aftelde voor het bestormen van een politiebureau. Later gooide hij stenen naar ME’ers en politiewagens, oordeelde de rechter. In oktober 2013 kwam Insayno in het nieuws na het belagen van een verslaggever van Pownews en onlangs noemde hij de slachting in theater Bataclan door moslimterroristen ‘een verschijnsel’. Bij deze aanslag in 2015 in Parijs kwamen 131 mensen en zeven terroristen om.

Spoeddebat
De oppositie in de Haarlemse gemeenteraad eist een spoeddebat over de affaire Insayno. Hoe heeft het college zo kunnen blunderen? En waarom was vooraf niet bekend wat deze meneer allemaal heeft gezegd en gedaan? vragen de raadsleden zich af. In de media doen zij al een duit in het zakje. “Haarlem heeft op een slechte manier zelfs internationaal het nieuws gehaald. Een mooie stad als Haarlem onwaardig,” zegt Louise van Zetten van de stadspartij Hart voor Haarlem tegen De Telegraaf. “Iemand die zo over de slachtoffers van de Holocaust spreekt kan Haarlem niet vertegenwoordigen. Ik geneer me kapot”, vertelt VVD-voorman Wouter Rutten aan het Haarlems Weekblad. “Wij vragen het college om tekst en uitleg voor deze misser én excuses.” Het spoeddebat staat voor deze week gepland.

Lees ook:
Verontwaardiging is groot na benoemen rapper tot stadsdichter van Haarlem

Het CIDI is boos over de komst van Insayno als stadsdichter van Haarlem en spreekt van de ‘stuitende bagatellisering’ van de Sjoa door de rapper. “Menselijk leed vergelijken is hoe dan ook zinloos en onnodig. De opgevoerde vergelijking is bovendien geschiedkundig erg zwak, haatdragend en doet tekort aan iedere respectvolle herinnering aan menselijk leed.”

Categorie:

Home » Nieuws » Omstreden rapper weggestuurd als stadsdichter Haarlem na nog meer controverse