Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Onrust in Joods Antwerpen na vrijlating vandaal

Een asielzoeker van 24 jaar oud, die vorige week een synagoge in Antwerpen heeft beklad, is weer vrijgelaten. Sindsdien houdt hij zich op in de Joodse buurt van de Scheldestad, hetgeen voor onrust zorgt onder de Antwerpse Joden. Die zijn bang voor meer antisemitische acties van de asielzoeker en begrijpen niet waarom de Belgische Justitie hem niet vasthoudt. Ook heeft de man al eens een Koran en een Arabische medaille neergelegd bij de ingang van een synagoge, en heeft hij mezoeza’s verwijderd. Hij blijft doorgaan met het teisteren van de Joodse buurt.

De man kerfde eerder vier grote kruisen op een deur van de synagoge en duwde ook de hoed van een Joodse man op de grond, feiten die op bewakingsbeelden zijn vastgelegd. De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, een groep vrijwilligers die een oogje in het zeil houdt, zit met de handen in het haar. De groep heeft een hoge graad van paraatheid afgekondigd, aldus het magazine Joods Actueel. Afgelopen vrijdag heeft de man een spoor van vernielingen achtergelaten in verschillende straten rondom de sjoel en heeft hij zeker twintig mezoeza’s van deurposten gerukt.

Ter plekke werd de verdachte door de politie ingerekend en twaalf uur vastgehouden. Na zijn vrijlating op zaterdag liep hij meteen terug naar de Joodse buurt. Daar stond de Joodse vrijwillerswacht van Shmira hem op te wachten. Toen ze hem zagen aankomen, verhinderden zij dat hij meer schade kon aanrichten. Ondanks dat de man telkens opnieuw in de fout gaat, laat de Belgische Justitie hem lopen. Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen onderzoekt nu of er andere stappen mogelijk zijn zoals een gebiedsverbod. De Wever staat bekend als een vriend van de Joodse gemeenschap.

Volgens woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie worden de feiten wel degelijk ernstig genomen, zo meldt HLN. Het onderzoek loopt nog. “Die man is verhoord en er is ook een grondig onderzoek verricht tegen hem. Er is zelfs een huiszoeking geweest,” zegt Bruyns. “Die feiten werden ook gemeld bij de Dienst Vreemdelingenzaken.’ Hij wil benadrukken dat het er niet om te doen is dat deze man niet is aangehouden en dat hij zich later wel zal moeten verantwoorden voor de rechter. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X