Openbaar Ministerie behandelt aangifte van Zuidas-rabbijn niet verder

Yanki Jacobs
FB

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de aangifte tegen de verbale belager van rabbijn Yanki Jacobs niet verder te behandelen. Dit meldt het NIW.  Er is onvoldoende overtuigend bewijs voor, zo stelt Justitie, en daarom wordt de behandeling stopgezet. Jacobs liep afgelopen juni met zijn gezin over straat en werd door twee jonge mannen uitgescholden voor ‘kanker Joden’ en ‘f•ck alle Joden’. Het duo passeerde verscheidene malen in een auto. Hij onthield het kenteken van de voorbijrijdende verbale belagers en gaf die door toen hij aangifte deed. Het OM geeft aan dat de auto echter op naam staat van een bejaarde meneer. Na onderzoek heeft de eigenaar van de wagen gezegd zich niet te kunnen herinneren wie er op de bewuste dag in zijn auto gereden heeft. Daarmee is de kous voor het OM af.

Grens trekken
Jacobs, de rabbijn van de Zuidas in Amsterdam, deed in juni aangifte nadat hij door de voorbijrijdende mannen was beschimpt. “Op een gegeven moment moet je een grens trekken,” zei Jacobs tegen Het Parool. “Persoonlijk raakt het me niet zo, want het gebeurt wel vaker, maar als samenleving moeten we dit niet willen. Discriminatie, tegen wie dan ook, is een kankergezwel in de samenleving, en als ik dit tolereer ben ik fout bezig. Dus besloot ik zondag aangifte te gaan doen bij de politie.” Verder plaatste hij op Twitter een oproep om met het duo in contact te komen. “Ik wil weten waarom ze me uitscholden, of ze in een opwelling wat riepen, of dat ze echt haatdragende ideeën hebben.”

Joods Akkoord
Jacobs is niet bang geweest, zo benadrukte hij, en zegt dat de politie zijn zaak erg serieus neemt. “Ik ben tiende generatie Joodse Amsterdammer, en ik laat me niet wegjagen uit deze stad. Ik wil dat mijn kinderen op straat kunnen lopen zonder nageroepen te worden.” Joden in Amsterdam voelen zich steeds vaker onveilig. Mede om dit gevoel weg te nemen, ondertekenden de meeste politieke partijen in de hoofdstad een Joods Akkoord, waarin ze beloofden zich extra in te spannen voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap. Nadat het nieuwe college van GroenLinks, PvdA, SP en D66 aantrad, beloofde de nieuwe locoburgemeester Rutger Groot Wassink (GroenLinks) in de raad om het akkoord te zullen naleven.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Openbaar Ministerie behandelt aangifte van Zuidas-rabbijn niet verder