Ruiten ingeslagen bij HaCarmel door dezelfde dader, kosjer restaurant blijft voorlopig dicht

AT5

Het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam is vrijdag opnieuw aangevallen. Er zijn twee ruiten aan diggelen gegaan. Het gaat om de zoveelste aanval op het restaurant, waar steevast een Israëlische vlag aan de gevel hangt en kosjer op de gevel staat. Er is geprobeerd om de vlag in brand te steken. De politie pakte vrijwel meteen een man, die gekleed was in camouflage legerkleding, op die nu als verdachte wordt beschouwd. De eigenaar heeft inmiddels aangifte gedaan. HaCarmel blijft voorlopig dicht omdat de veiligheid van de klanten nog niet kan worden gegarandeerd.

Pepperspray
Bij de meldkamer van de politie kwamen vrijdagochtend meerdere meldingen binnen van een man met een stalen buis die bezig was een ruit van het restaurant in te slaan, aldus de politie in een bericht. Vrijwel meteen was de politie met zes voertuigen ter plaatse om de aanvaller in te rekenen. ‘De man reageerde niet op de agenten en wilde de stalen buis en aansteker niet loslaten. Hierop hebben de agenten pepperspray gebruikt, zodat de verdachte kon worden aangehouden. Hij is is aangehouden op verdenking van vernieling en brandstichting en is overgebracht naar het politiebureau’. 

Dezelfde verdachte
Momenteel is de recherche bezig met het onderzoek en zijn de camerabeelden van de gemeente en het restaurant veiliggesteld. ‘De verdachte is een 31-jarige man en een bekende van de politie. Hij is in juli 2018 door de rechter veroordeeld wegens vernieling van meerdere ruiten en diefstal van een vlag en uit hetzelfde restaurant in december 2017’, aldus de politie in het bericht. Het gaat om Saleh Ali, een Syriër van Palestijnse komaf die eerder het restaurant aanviel. Toen werd hij veroordeeld voor 52 celstraf voorwaardelijk. Verder wordt hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Ook kreeg hij een locatieverbod opgelegd, maar dat heeft klaarblijkelijk niet geholpen.

Synthetische vlag
Restauranthouder Daniël Bar-On vindt het allemaal te triest voor woorden, zegt hij tegen stadszender AT5. “‘Als ondernemer in coronatijd heb je het al hartstikke moeilijk en probeer je alles bij elkaar te houden, dan krijg je als Joodse ondernemer dit ook nog op je bord.” HaCarmel was in de afgelopen jaren al vaker het doelwit van aanvallen. “Ik houd de tel al niet meer bij,” aldus Bar-On. “De vlag had hij al voor een deel uit het raam getrokken en in de fik gestoken. Het is een synthetische vlag. Je zag de gesmolten brandplekken zitten. Gelukkig heeft het niet vlam gevat in het restaurant zelf, anders was de hele boel in de fik gevlogen,” aldus de eigenaar in Het Parool.

Vijf keer aangevallen
Het begon allemaal met Saleh Ali, die eind 2017 de ramen insloeg met een knuppel. Hij werd opgepakt en vervolgd. Begin 2018 werd de tent opnieuw aangevallen, maar dit keer met mayonaise en eieren. Op twee maart van dat jaar was het voor de derde keer raak. Toen probeerde een man een steen door de ruit van het restaurant te gooien. Nadat het een poosje ‘rustig’ was geweest, werd de buurt afgelopen januari opgeschrikt door een bompakketje voor de deur van HaCarmel dat vals bleek te zijn. En onlangs nog is er op de deurpost met zwarte letters Find Jew geschreven.

Abnormaal wordt normaal
Voor mede-eigenaar en vader Semi Bar-On begint het abnormale normaal te worden, zo laat hij aan de krant vanuit Israël weten. “Dit is de zoveelste keer. Wat kun je ertegen doen? Ik heb altijd gezegd: Het wordt erger. En de autoriteiten blijven maar zeggen dat het geen terreur is maar dat de daders gek zijn.” Zoon en broer David Bar-On zegt: “Het begint bijna gewoon te worden. De één doet aangifte, de ander bestelt een nieuw raam en dan gaan we weer verder met het restaurant.”

Voorlopig dicht
Daniël Bar-On heeft aan Het Parool verklaard dat zijn restaurant voorlopig de deuren gesloten zal houden. “Hoe haalt die man het in zijn hoofd na zijn traject dit nog eens te doen? Deze man moet van de straat. Wat doet hij een derde keer?” vraagt de restauranthouder zich af. Hij wil eerst in overleg met gemeente, politie en Justitie voordat HaCarmel weer open gaat. Zijn advocaat Herman Loonstein is niet verrast dat het gaat om dezelfde verdachte. “Als je zijn dossier bekijkt en zijn verklaring in de rechtbank hebt gehoord is dit geen verrassing. Er is dit keer sprake van vernieling en brandstichting met een terroristisch motief. Wij vinden dat dit hem ten laste moet worden gelegd.”

Vragen aan Halsema
FvD-voorvrouw Annabel Nanninga in de Amsterdamse gemeenteraad heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Ze wil onder meer weten hoe het gesteld is met de veiligheid van het restaurant. Ook de VVD en ChristenUnie in de raad hebben vragen gesteld.

Lees ook:
OM eist in zaak HaCarmel 52 dagen voorwaardelijke celstraf
In de rechtszaal zei dader Salah A. geen spijt te hebben van zijn daad. Ook is er een psychologisch rapport opgemaakt waaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Inmiddels is hij alweer op vrije voeten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ruiten ingeslagen bij HaCarmel door dezelfde dader, kosjer restaurant blijft voorlopig dicht