Oud-tennisster Elly Appel (69) overleden – in memoriam
Voormalig toptennisster Elly Appel is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Maccabi Nederland, waar ze naar haar actieve tenniscarriere meebouwde aan Maccabi Tennis en daar coach was. Appel werd in 1952 geboren als slagersdochter en ging al op vroege leeftijd tennissen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw stond ze op grand slam-toernooien en behaalde ze de 32ste plek op de wereldranglijst. In het Nederlandse tennis was ze de concurrente van Betty Stöve, die in 1977 de finale van het damesenkelspel in Wimbledon haalde. Appel stierf in de Verenigde Staten, waar ze al langer woonde.
Toernooien
Appel kwam eind jaren zestig opzetten in het jeugdtennis en stond in 1970 in de nationale finale bij de jeugd. Twee jaar later verloor ze de volwassenen-finale van Stöve, maar net als haar concurrente ging zij door in het internationale tennis. Op Wimbledon ging ze in 1974 in de eerste ronde onderuit tegen Mimmi Wikstedt. In 1975 erop trouwde ze met Jaap Vessies, waardoor ze bekend werd als Elly Vessies-Appel. Op Roland Garros bereikte ze in hetzelfde jaar de derde ronde. Het jaar erna werd ze in Parijs in de tweede ronde uitgeschakeld door de Australische Wendy Turnbull. In het vrouwendubbelspel bereikte ze met de Roemeense Virginia Ruzici de kwartfinale.
Appel speelde opnieuw op Wimbledon. In 1976 verloor ze in de eerste ronde van de Australische Evonne Cawley en het jaar erop bereikte ze de tweede ronde. Vessies-Appel won in 1977 en 1978 het Nationaal Kampioenschap in Scheveningen. In dat laatste jaar won ze ook het WTA-toernooi van Båstad van de Duitse Sylvia Hanika. In 1979 speelde ze met Ruzici in het dubbelspel in Kitzbühel, in de finale tegen de Deense Helena Anliot en de Australische Dianne Evers. Het Nederlands-Roemeense duo verloor met 0–6 en 4–6. Vessies-Appel speelde dertig keer voor het Nederlandse Fed Cup-team, waarbij ze zeventien maal won en dertien maal verloor.
Maccabi Tennis
In haar hoogtijdagen stond Appel op de 32ste plek van de wereldranglijst. Na haar actieve tennisloopbaan, in 1983, werd ze door toenmalig voorzitter Albert Milhado van Maccabi Nederland aangetrokken als tenniscoach. Daarmee begon een tijdperk waarin ze Maccabi Tennis, samen met Guusje Wolff en Sandra Polak, naar een nieuw niveau bracht, aldus de club op Facebook. ‘Haar trainingen waren van het hoogste niveau, waardoor de kwaliteit van onze jeugd een enorme impuls kreeg – verschillende jeugdleden kwamen in die tijd bijvoorbeeld uit voor de selecties van de Tennisbond in Amsterdam, waar zij bekend stonden om hun feilloze ‘Elly Appel-techniek’.’
Ook het tennisplezier en de rol van Maccabi Tennis binnen de Joodse Gemeenschap namen aan de hand van Appels aanstekelijke enthousiasme een enorme vlucht. ‘Onder de bezielende leiding van Elly groeide Maccabi Tennis in korte tijd uit tot een levendige tennisclub met ruim vijfhonderd leden, die een grote rol speelde in Joods Amsterdam’. In de jaren tachtig en ’negentig waren de clubkampioenschappen ieder jaar druk bezet en bezocht. Tientallen leden volgden privé- en groepslessen bij Appel.
‘Onvergetelijk waren de toernooien op Qui Vive in de zomervakantie, waar een grote groep Maccabi jeugdleden – onder aanvoering van Elly – elk jaar haar opwachting maakte, met als hoogtepunt de jaarlijkse overnachting in de tennishal van Elly’s ouders in Beverwijk’, schrijft Maccabi Nederland op haar Facebookpagina. ‘Daarnaast begeleidde ze met grote toewijding en liefde de Nederlandse tennis-afvaardiging naar de Maccabiades in Israël. Ook was zij gedurende vele jaren de steun en toeverlaat van tientallen oudere Maccabi-leden’.
Amerika
Appel, inmiddels gescheiden, verliet Maccabi Tennis in 1997 voor een nieuwe liefde in de Verenigde Staten. Ze vestigde zich met haar partner in Virginia, waar ze zich bleef richten op de tennissport. Ze werd drie keer wereldkampioen in het enkelspel bij de veteranen en zette zich samen met haar vrouw Michelle in voor het ontwikkelen van het veldhockey in Charlottesville. Op 15 juli overleed Appel, twaalf dagen voor haar zeventigste verjaardag, op 69-jarige leeftijd in de Verenigde Staten. ‘Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven’, schrijft Maccabi Nederland.
Lees ook:
Oranje medailleregen bij karate op Maccabiade in Israël
Het eerste Nederlandse eremetaal op de Maccabiade 2022 in Israël is een feit: bij karate behaalden de karateka’s van Team NL zilveren en bronzen medailles. Vol trots en blijdschap kregen ze de plakken om hun nek gehangen. Het was niet eenvoudig om tot deze prestaties te komen: het niveau was hoog waardoor de karateka’s een moeizame start kenden.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren