Paramount Pictures aangeklaagd door Israëlische erven ‘Top Gun-verhaal’

Top Gun: Maverick in Cannes (wiki)

Paramount Pictures, de producent van de nieuwe Top Gun-film, heeft een probleem: de erfgenamen van de bedenker van het oorspronkelijke verhaal klagen het bedrijf aan wegens het schenden van auteursrechten. Het gaat om de weduwe en zoon van de Israëlische auteur wiens tijdschriftartikel uit 1983 de basis vormde voor de originele film ‘Top Gun’. Onlangs kwam ‘Top Gun: Maverick’ uit, het vervolg op de succesvolle film uit 1986. Ook nu vertolkt Tom Cruise de hoofdrol in het actie-drama, maar zoals het er nu naar uitziet wordt het ook een juridisch drama.

De rechten van het California Magazine-artikel auteur Ehud Yonay uit 1983 lagen bij Paramount, maar gingen in 2020 terug naar diens weduwe en zoon, erfgenamen Shosh en Yuval Yonay. Toen de producent begon aan de tweede Top Gun-film slaagde die er niet in de rechten terug te kopen van de erven. Zij hebben maandag een klacht ingediend bij de federale rechtbank van Los Angeles, meldt Jewish Telegraph Agency (JTA). De zaak zal in behandeling worden genomen. Auteur Yonay, die vorig jaar stierf, schreef ook een boek met de titel ‘No Margin For Error: The Making of the Israeli Air Force’.

De Yonays, die momenteel in Israël wonen, beweren dat Paramount in 2018 en nog eens in 2022 op de hoogte is gesteld van de beëindiging van het auteursrecht. Paramount stelt echter dat het vervolg ‘voldoende voltooid’ was op 24 januari 2020, de datum waarop de terugdraaiing van het auteursrecht van kracht werd. ‘Deze beweringen [van de familie Yonay, red.] zijn ongegrond en wij zullen ons krachtig verdedigen’, aldus Paramount in een verklaring. ‘Top Gun: Maverick’ is nu al een kaskraker en heeft 550 miljoen dollar opgebracht.

De erven Yonay eisen een niet-gespecificeerde schadevergoeding. Daarin zitten winst uit de film, maar ook een bevel om de verdere distributie ervan te kunnen verhinderen.


Lees ook:
Israëlische actrice speelt Wonder Woman

“Wonder Woman is een van de krachtigste vrouwelijke personages aller tijden. Niet alleen is Gal een geweldige actrice, ze heeft ook die magische kwaliteit die haar perfect voor de rol maakt,” aldus Snyder. Eerder werd al bekend dat Ben Affleck en Henry Cavill de rollen spelen van Batman en Superman. De speelfilm wordt in juli 2015 in de Amerikaanse bioscopen verwacht.

Categorie: |

Home » Nieuws » Paramount Pictures aangeklaagd door Israëlische erven ‘Top Gun-verhaal’