Pauscast besteedt aandacht aan relatie tussen pausen en het Jodendom

KRO-NCRV

Hoe kijkt de katholieke kerk naar andere religies? Daarover gaat een nieuwe aflevering van de Pauscast, de podcast voor iedereen die nieuwsgierig is naar de paus en het Vaticaan. Duidelijk wordt dat voor de kerk de ene religie de andere niet is. Italië- en Vaticaan-correspondent Andrea Vreede en voormalig RKK-presentator Wilfred Kemp nemen recent nieuws door over de paus op bezoek bij andere religieuze leiders, maar duiken ook de geschiedenis in. 

Eeuwenlang claimde de Kerk de absolute waarheid. Dat leidde tot kruistochten, brandstapels en pogroms. Pas in de twintigste eeuw kwam daar verdraagzaamheid voor in de plaats en werden excuses gemaakt voor gewelddadigheden uit het verleden. Paus Johannes Paulus II bezocht in 1986 de grote synagoge van Rome en toonde medeleven met de Joodse gemeenschap op het gebied van de Sjoa en de houding van de katholieke kerk tegenover het Jodendom. Daarna ging het snel en werden interreligieuze relaties een van de speerpunten van het Vaticaan.

Johannes Pauls II bezocht in de jaren negentig Israël en ontmoette in Yad Vashem een van de Sjoa-overlevenden die door hem was gered. Ook zijn opvolgers Benedictus XVI en Franciscus deden het land aan. Waar de Duitse paus meer ophad met het Jodendom lijkt de huidige paus juist de moskeeën plat te lopen. Vreede en Kemp spreken in deze aflevering van de Pauscast met theoloog en wetenschapper Marcel Poorthuis van de Tilburg University, die uitleg geeft over de omgang van de pausen met andere godsdiensten. Beluister de podcast hier.

De Pauscast werd in het voorjaar van 2021 in het leven geroepen. In afleveringen van dertig minuten staat telkens één thema over de paus en het Vaticaan centraal. Ook mogen luisteraars vragen stellen. Andrea Vreede is sinds 2002 vanuit Rome correspondent voor Italië en het Vaticaan, onder meer voor de NOS en de VRT. Wilfred Kemp was jarenlang presentator voor de Omroep RKK (Omroep Rooms-Katholiek Kerkgenootschap). Dit was een zogenoemde 2.42-omroep voor kerkgenootschappen en geestelijke stromingen. Na het afschaffen van deze omroepregeling, in 2016, ging de RKK op in de nieuwe omroep KRO-NCRV. Kemp werkt sindsdien voor die omroep.

Lees ook:
Joodse prominenten vragen paus Franciscus om ‘ingrijpen’ bij Navalny
Prominenten uit de Joodse wereld hebben namens de Jan Karski Society paus Franciscus opgeroepen zich in te zetten voor het lot van de Russische dissident Alexei Navalny.
De criticus van president Vladimir Poetin is in hongerstaking gegaan en het gaat niet goed met hem. Momenteel zou hij in een gevangenenhospitaal balanceren op het randje van de dood. Volgens de Joodse leiders zou de paus bij het Kremlin kunnen pleiten voor Navalny en zo zijn leven kunnen redden.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Pauscast besteedt aandacht aan relatie tussen pausen en het Jodendom