Petitie voor vertrek Halsema opgezet
Steeds meer burgers zijn burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam zat. Voor velen vormt haar handelen rond de ‘Jodenjacht’ van de afgelopen dagen de druppel die de emmer doet overlopen. Burgers van de hoofdstad en ‘betrokkenen’ hebben daarom een petitie opgezet die het vertrek van de politica als burgemeester eist.
De online petitie, die hier te vinden is, roept het GroenLinks-kopstuk op om haar baan in het Amsterdamse stadhuis op te geven. Er staat: ‘Deze petitie vraagt om het aftreden van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam. Bewoners en betrokkenen maken zich zorgen over het beleid en de recente gebeurtenissen in de stad. Wij roepen op tot een verandering in het bestuur om rust en stabiliteit terug te brengen’.
Beleidskeuzes
Inmiddels is de petitie al door bijna 15.000 mensen getekend. Hun aantal neemt snel toe. De opstellers constateren dat ‘de recente ontwikkelingen en beleidskeuzes onder het burgemeesterschap van Femke Halsema leiden tot toenemende zorgen over de rust, veiligheid en leefbaarheid van Amsterdam. En nieuw leiderschap nodig is om vertrouwen te herstellen en te bouwen aan een stabiel en toekomstgericht stadsbeleid’
Functie neerleggen
De initiatiefnemers van de online petitie verzoeken ‘Femke Halsema haar functie als burgemeester neer te leggen om ruimte te maken voor een nieuw bestuur dat prioriteit geeft aan de belangen en veiligheid van Amsterdam en haar inwoners’. Wie ook wil tekenen kan dit anoniem of met naam en toenaam doen. Wanneer de petitie wordt aangeboden aan de politica is nog onduidelijk.
Onder vuur
In de afgelopen dagen kwam Halsema onder vuur te liggen door het nalatige politieoptreden bij de zogenoemde jacht op Joden door voornamelijk Marokkaanse Nederlanders. Tijdens hun verblijf in Amsterdam werden fans van Maccabi Tel Aviv opgejaagd en bedreigd en gemolesteerd. Omdat er geen politiebescherming was, besloten Joodse Amsterdammers deze Israëli’s te helpen.
Evacuatie
De Israëlische regering stuurde twee vliegtuigen om hun burgers uit Nederland te evacueren. Nadat iedereen weg was, ging het intimideren en slaan door, maar dan op Joodse en Israëlische Nederlanders. Taxichauffeurs, Uber-chauffeurs en scooterrijders vroegen mensen om hun paspoort. Wie niet mee wilde werken, werd geslagen en bedreigd. De politie heeft dit gemeld.
‘Ik niet gedaan’
Volgens Halsema was het niet zij of de politie, maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) grotendeels de aanstichter van alles. Die dienst zou hen niet hebben geïnformeerd over het op handen zijnde antisemitische geweld. Later bleek dat de diensten, waaronder de AIVD, al eerder in sociale media-netwerken het een en ander op het spoor was.
Analyse
Het burgemeesterschap van Femke Halsena kenmerkt zich door turbulentie. Na een moeizame start in haar eerste jaar kwam zij in de problemen door een pistool van haar ex-partner en in de coronatijd liet ze een demonstratie op de Dam doorgaan waar de coronaregels op grote schaal geschonden werden. Na 7 oktober 2023 liepen demonstraties tegen Israël en Joden in Amsterdam onder Halsema vaak uit de hand. De ‘Jodenjacht’ van afgelopen week was daar een laatste voorbeeld van.
Niettemin is de politica populair bij de raadsleden: een meerderheid, inclusief oppositiepartij VVD, steunde deze zomer een tweede termijn voor haar, Het ziet er naar uit dat Halsema, ondanks de grote onrust van deze week opnieuw de steun van de raad zal krijgen, dinsdag. Mocht zij het zelf inzien en willen, dan stapt de burgemeester mogelijk zelf op. Femke Halsema is niet Joods.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren