Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Politierechter niet aan zet in zaak aanval HaCarmel

De rechtszaak rond de aanval op het kosjere restaurant HaCarmel komt niet voor bij de politierechter. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank besloten. In plaats daarvan gaat de zaak naar de meervoudige kamer van de rechtbank, ‘omdat het een te ingewikkelde zaak geworden is voor de politierechter’, zo luidt het. In de meervoudige kamer wordt de zaak door drie rechters beoordeeld en is de kans groter op hogere straffen. De snelrecht-zitting bij de politierechter die woensdag gepland stond, gaat daarom niet door. Het is nog niet bekend wanneer de zitting bij de meervoudige kamer plaatsvindt.

Advocaat Herman Loonstein, die de restauranthouder van HaCarmel vertegenwoordigt, is zeer verheugd over het besluit van de rechtbank. “Mijn cliënt is blij dat de rechtbank serieus naar deze zaak gaat kijken. Op een meer serieuze manier dan het Openbaar Ministerie heeft gedaan,” aldus Loonstein, die van hetzelfde Openbaar Ministerie moest vernemen dat het een klacht tegen hem gaat indienen bij de deken van de Orde van Amsterdamse Advocaten. Dit omdat hij informatie openbaar zou hebben gemaakt uit het politiedossier. Uit de klachtenprocedure kan een sanctie voortkomen. Zo kan Loonstein uit zijn functie worden gezet. Eerder overkwam dit Bram Moszkowicz.

De reden van het verplaatsen naar de meervoudige kamer kan liggen in de aard van de daad waarover recht moet worden gesproken. Mogelijk ging het toch om een terreuraanslag in plaats van vandalisme, zo zegt terreurdeskundige Teun van Dongen. Hij vindt dat de aanval wel degelijk kan worden beschouwd als een terreuraanslag, zo zei hij tegen De Telegraaf. “Mogelijk heeft het OM gedacht ‘het is een klein voorval, het is de ophef niet waard’ en dat daarom is geprobeerd om het klein te houden,” aldus de expert. Een andere reden kan liggen in het mogelijke lekken uit het politiedossier door Loonstein. Daardoor wordt de zaak complexer en ook daarvoor zou de meervoudige kamer kunnen worden ingezet. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X