Praagse Joden maken monument uit kasseien die van gebroken Joodse grafstenen waren

Joodse Gemeente Praag, courtesy

In Praag is een monument onthuld dat gemaakt is van kasseien die voorheen Joodse grafstenen waren. Het gedenkteken is opgezet door de Joodse gemeenschap, die zo wil stil staan bij de gruwelen van het communistische regime dat tussen 1948 en 1989 heerste. De communisten gebruikten Joodse grafstenen voor nieuwe stenen op het Wenceslasplein van Praag. Een paar jaar geleden werd het plein opnieuw betegeld en toen deden stratenmakers een gruwelijke ontdekking. Binnen en buiten Tsjechië was de verontwaardiging groot.

De Joodse gemeenschap van Praag onthulde op 7 september het nieuwe monument op de Joodse begraafplaats in Žižkov. Het is bedoeld om de geleden schade ongedaan te maken, maar ook om stil te staan bij de respectloze manier waarop de communisten in het toenmalige Tsjecho-Slowakije met Joden omgingen. Het gedenkteken bestaat uit ongeveer zesduizend kasseien die zijn gemaakt van Joodse grafstenen die  in 1987 werden gebruikt om het Wenceslasplein in Praag te plaveien, aldus de Tsjechische openbare omroep Česka Televize. 

De gemeente Praag heeft de stenen in 2020 overhandigd aan de Joodse gemeente, nadat ze tijdens de herbestrating waren verwijderd. De gemeenschap gaf kunstenaars Jaroslav en Lucie Rona opdracht om een monument te creëren. Het kunstwerk op de Joodse begraafplaats symboliseert een heuvel die wordt omringd door negen blokken, die zijn opgebouwd uit de kasseien. Hoewel op sommige stenen letters uit het Hebreeuwse en Latijnse alfabet te zien zijn, kunnen bezoekers er geen individuele grafstenen in ontdekken. Dit is gedaan uit respect voor de doden en hun nabestaanden. Het kunstwerk kostte circa kostte ruim 32.000 euro.

Op 5 mei 2020 begon de herinrichting van het nationale plein van Tsjechië, een project dat 11,8 miljoen euro kostte. Toen de straatwerkers de onderkant van de steentjes zagen, werd rabbijn Chaim Kočí erbij geroepen. Hij was al vroeg in de ochtend komen opdraven. Met eigen ogen kon hij zien hoe de arbeiders stenen omdraaiden waarop duidelijk Hebreeuwse letters, data en de Davidster staan. Aan de onderkant zijn veel kasseien hoogglans gepolijst, een andere duidelijke aanwijzing dat ze van Joodse begraafplaatsen zijn geroofd.

Lees meer:
Gruwelijke ontdekking in Praag: kasseien blijken gebroken Joodse grafstenen

In Praag hebben stratenmakers een gruwelijke ontdekking gedaan. Toen ze werkten aan Wenceslasplein en de oude kasseien eruit sloegen, bleek dat deze vierkante steentjes zijn gemaakt van Joodse grafstenen. Op de onderkant zijn afbeeldingen, nummers en namen van overleden Joden te zien.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Praagse Joden maken monument uit kasseien die van gebroken Joodse grafstenen waren