Premier Netanyahu ontslaat defensieminister na kritiek op hervormingen

Yoav Gallant
Yoav Gallant (Beeld: Adi Cohen Zedek, via Wikimedia Commons)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn minister van Defensie Yoav Gallant ontslagen. Gallant uitte zaterdag in een verklaring op televisie kritiek op de voorgenomen juridische hervormingen in het land. Hij deed een oproep om de wetgeving over de wijzigingen tijdelijk stil te leggen.

Yoav Gallant noemde de toenemende kloof tussen voor- en tegenstanders van de hervormingen een bedreiging voor de interne veiligheid. Volgens hem heerst die verdeeldheid ook binnen de veiligheidsdiensten en het leger. “Dit is een duidelijk, onmiddellijk en reëel gevaar voor de veiligheid van Israël. Ik zal dit niet faciliteren.” Hij zei de hervormingen wel te steunen en riep de demonstranten op hun protest te staken. Een adempauze tot na Pesach zou ruimte moeten bieden voor gesprekken over de veranderingen.

Verdeeldheid
Die verdeeldheid binnen het leger uit zich onder meer in de weigering van honderden reservisten om mee te doen aan militaire oefeningen of om in actieve dienst te treden. Zaterdagmiddag demonstreerde een groep reservisten bij de woning van de inmiddels ontslagen minister van Defensie, omdat hij geen stelling nam. Kort daarna legde hij een korte verklaring af, waarin hij dat wel deed. Daarmee ging hij de confrontatie aan premier Netanyahu. Die had hem vorige week nog verzocht zijn mening voor zich te houden. Op donderdagavond benadrukte de premier in een televisietoespraak dat het juridische systeem hoe dan ook op de schop gaat. Daar zou hij zich persoonlijk voor inzetten.

In de voorstellen van Netanyahu krijgt de Knesset de mogelijkheid om uitspraken van het Hooggerechtshof terug te draaien. Daardoor neemt de macht van het hoogste rechtsorgaan af, en neemt de macht van het parlement juist toe. Die hervormingen van het rechtssysteem leiden tot grote onrust in Israël. Al weken gaan tienduizenden mensen de straat op om te protesteren. Zij vrezen een aantasting van de democratie. De voorstanders steunen de veranderingen, omdat het Hooggerechtshof in hun ogen te progressief is.

Zorgen in het buitenland
Niet alleen in eigen land, maar ook daarbuiten wordt de politieke situatie op de voet gevolgd. Verschillende Europese regeringsleiders hebben inmiddels hun bezorgdheid uitgesproken. Tijdens een bezoek van Netanyahu aan Duitsland sprak Bondskanselier Olaf Scholz zijn zorgen uit over de hervormingen. In Londen werd de Israëlische premier afgelopen vrijdag onthaald door enkele honderden demonstranten. Zijn ambtsgenoot Rishi Sunak drukte hem op het hart ‘de democratische waarden waarop onze relaties zijn gebouwd, hoog te houden’.

Lees ook:
Demonstraties verwacht in Londen tijdens bezoek Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brengt vrijdag en zaterdag een officieel bezoek aan Groot-Brittannië. Hij heeft onder meer een ontmoeting in Londen met zijn ambtsgenoot Rishi Sunak. Tegenstanders van de juridische hervormingen in Israël hebben demonstraties aangekondigd.

Beeld: Adi Cohen Zedek (Via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Categorie: |

Home » Nieuws » Premier Netanyahu ontslaat defensieminister na kritiek op hervormingen