Rapper Kanye West ‘is geen antisemiet meer’

Kim Kardashian en Kayne West
Kim Kardashian en Kayne West (Beeld via Wikimedia Commons)

Rapper Kanye West, ofwel Ye, is geen antisemiet meer. In een post op het social mediaplatform Instagram schrijft de Amerikaanse artiest dat acteur Jonah Hill ervoor heeft gezorgd dat hij ‘opnieuw van Joden is gaan houden’.

Volgens West is zijn kijk op Joden dankzij Hill nu 180 graden gedraaid. Jonah Hill is een bekende naam in Hollywood, niet alleen als acteur maar ook als scriptschrijver. In 2011 werd hij genomineerd voor een Oscar voor Beste mannelijke bijrol in in Moneyball, en in 2013 ontving hij een nominatie voor zijn bijrol in The Wolf of Wall Street. In 2012 speelde Hill in 21 Jump Street. Die rolprent zou de omstreden rapper de ogen hebben geopend.

“Door naar Jonah Hill in Jumping Street 21 te kijken, ging ik weer van het Joodse volk houden. Niemand mag boos zijn op een of twee mensen en dat veranderen in haat voor miljoenen onschuldige mensen.” En even verderop in zijn post: “Geen enkele christen kan een antisemiet worden genoemd, wetende dat Jezus joods is. Dank je wel, Jonah Hill. Ik hou van je.”

Antisemitische uitspraken
West raakte de afgelopen maanden diverse keren in de problemen vanwege vergaand antisemitisme. In het Amerikaanse extreem-rechtse programma Infowars zei hij Hitler en de nazi’s te bewonderen. Hitler had volgems hem veel goede dingen gedaan. “Ik mag niet hardop zeggen dat deze man iets goeds heeft gedaan, en daar ben ik klaar mee.” In de uitzending, gepresenteerd door de beruchte complotdenker Alex Jones, ging hij zelfs voor Jones te ver. Ook had hij een diner in het resort Mar-a-Lago met de extreem-rechtse nationalist Nick Fuentes, georganiseerd door oud-president Donald Trump.

Zijn opvattingen vielen slecht in Hollywood en de muziekindustrie, die niets meer met hem te maken wilden hebben. Hij raakte zijn manager kwijt en zijn ex-partner Kim Kardashian nam het op voor de Joodse gemeenschap. ‘Haatdragende taal is nooit oké of goed te praten’, schreef Kardashian op Twitter. ‘Ik steun de Joodse gemeenschap en vraag een onmiddellijk einde te maken aan het verschrikkelijke geweld en de haatdragende retoriek tegen Joden’. Kledingmerken Adidas en Balenciaga verbraken de lucratieve sponsordeals met West. De Amerikaanse actiegroep StopAntiSemitism riep hem vorig jaar uit tot ’antisemiet van het jaar’.

Lees ook:
Trump dineerde met Kanye West en extreem-rechtse voorman Nick Fuentes

Donald Trump heeft vorige week dinsdag een etentje gehad met de antisemitische rapper Kanye West en de prominente rechts-extremist Nick Fuentes. Beide heren waren bij de Amerikaanse ex-president te gast op diens vakantievilla Mar-a-Lago in Florida. Beiden staan bekend om hun antisemitische uitlatingen en opvattingen. Democraten en anti-racistische groepen hebben grote kritiek geuit op Trump, die stelde niet geweten te hebben dat Fuentes zou meekomen met West, alias Ye. Die laatste hoopt Trumps toekomstige vicepresidentskandidaat te worden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Rapper Kanye West ‘is geen antisemiet meer’