Queerclub RAUM omarmt Palestijnse terrorist

Club RAUM, verklaring (beeld: Instagram, Twitter-X)

De nieuw te openen Queerclub RAUM in Amsterdam omarmt een Palestijnse terrorist met een verklaring op Instagram. Het gaat om Ghassan Kanafani van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terreurorganisatie. Ook toont RAUM zich solidair met de Palestijnse zaak, omdat het ‘onderdrukten’ wil steunen. Op sociale media komt kritiek op de dancing, die maandenlang moest wachten op een vergunning van de gemeente Amsterdam om open te kunnen. Weet RAUM wel dat op homoseksualiteit in de Gazastrook tien jaar celstraf staat?

‘Dystopische realiteit’

RAUM – een club met als voorname doelgroep mensen uit de LHBTIQA+ gemeenschap – publiceerde de pro-Palestijnse verklaring donderdag op Instagram. ‘Terwijl wij ons klaarmaken om onze deuren te openen voor onze langverwachte ruimte in Nieuw-West, is het onmogelijk om de dystopische realiteit van de wereld waarin we leven niet onder ogen te zien’, schrijft het bedrijfsteam, die zegt zionisme te verwerpen, evenals discriminatie. ‘Onze ruimte is een ruimte om collectief onderdrukkende systemen te genezen, te rouwen en te verwerken die zowel op subtiele als voor de hand liggende manieren bestaan’.

Citaat van terrorist

‘Als culturele ruimte die de Palestijnse stemmen heeft versterkt via onze programmering en crowdfunding, via RAUM en SPIELRAUM, staan wij achter het Palestijnse volk en steunen wij hun bevrijding’, aldus het team. Vervolgens gaat het verder: ‘In de woorden van Ghassan Kanafani “is de Palestijnse zaak niet alleen een zaak voor de Palestijnen, maar een zaak voor elke revolutionair, waar hij ook is, als een zaak van de uitgebuite en onderdrukte massa’s in onze tijd.” Free Palestine!’ Kanafani was woordvoerder van het PFLP en werd in 1972 door de Mossad gedood vanwege zijn rol in het Bloedbad op de luchthaven van Lod.

Volgers kritisch

Onder de verklaring vragen clubgangers zich af waarom het RAUM-team dit heeft gedaan. ‘Leg uit wat er mis is met zionisme?’ vraagt Christian Wicke. Gebruiker Eitan Gray benadrukt dat niet alleen de Palestijnen lijden onder deze oorlog, maar dat ‘alles irrelevant wordt’ zodra er Joden of zionisten worden genoemd. John Nicholas Hartley schrijft: ‘Zullen we het ook gewoon houden op gezellig dansen en vrije tijd fijn besteden. Niet alles hoeft politiek te worden benaderd. Er is al meer dan 75 jaar shit in die regio. Het spreekt bijna vanzelf dat dit een uitzichtloze situatie is’. M3nno schrijft dat RAUM met twee maten meet: wel inclusief zijn maar niet accepteren dat mensen Joods zijn of op een rechtse partij stemmen.

Lebensraum

Op twitter, thans X, roert opiniemaker Bert Brussen zich. ‘Er staat nog net niet ‘VERBODEN VOOR JODEN’…’ schrijft hij. ‘Moet dat niet club Lebensraum heten dan?’ vraagt iemand anders zich af. Weer anderen stellen het vreemd te vinden dat Queerclub RAUM de Palestijnse zaak omarmt terwijl op homoseksualiteit en queerness in Gaza een zware straf staat: daar deelt Hamas op papier tien jaar gevang uit bij homoseksualiteit. Terreurorganisaties als Hamas en Islamitische Jihad willen homo’s het liefst vermoorden, wat in lijn ligt met hun interpretatie van de Koran en sharia. In Gaza zouden sharia-rechtbanken daarmee bezig zijn geweest. Op de West Bank worden gemiddeld vier homo’s per jaar gedood. Jaarlijks vluchten zo’n negentig homo’s naar het buitenland, waaronder Israël.

Vergunning

Om de komst van Queerclub RAUM was in de afgelopen maanden in Amsterdam veel te doen. Het college van burgemeester en wethouders heeft beloofd dat er meer clubs kunnen komen om zo het nachtleven te stimuleren, alleen lukt het moeilijk om de vergunningen rond te krijgen. In de voormalige boekbinderij nabij station Sloterdijk wordt de dancing voor queers deze maand geopend. Vanwege de te verwachten geluidsoverlast maakte het Amsterdams Havenbedrijf bezwaar tegen RAUM. De haven kan zijn activiteiten niet uitbreiden door de komst van de club omdat de geluidsnormen dan worden overschreden. Ook de provincie Noord-Holland vreesde een dergelijk scenario. RAUM past nu extra geluidswerende maatregelen toe.

Categorie:

Home » Nieuws » Queerclub RAUM omarmt Palestijnse terrorist