Boekenreeks Open Joodse Huizen stopt ermee

OpOpen Joodse Huizen 2022
Open Joodse Huizen 2022

Het is binnenkort afgelopen met de boekenreeks ‘Joodse Huizen, Verhalen van vooroorlogse bewoners’. Dat melden uitgeverij Amphora Books en de Stichting Open Joodse Huizen, die deze maand het laatste exemplaar van deze serie presenteren. In de boeken konden mensen sinds tien jaar lezen over woningen en gebouwen die tot in de Sjoa door Joden zijn bewoond. Aan het project zijn altijd bijeenkomsten in de huizen verbonden. Die gaan nog wel door.

Hotel Arena

‘Hoewel uitgever en redactie het project Joodse Huizen zeer waardevol vinden, hebben zij toch besloten nu te stoppen. Het samenstellen van de boeken is bijzonder arbeidsintensief en kostbaar; de publieke belangstelling bleef ondanks de grote publiciteit verhoudingsgewijs gering’, aldus Amphora Books in een persbericht. Het laatste boek in de reeks wordt op 21 april in Hotel Arena te Amsterdam gepresenteerd. ‘Zoals ieder jaar zal er door onze vaste fotograaf Bert Nienhuis een groepsportret worden gemaakt van alle auteurs en redactie. Bovendien zal hij bij deze gelegenheid een groepsportret maken van iedereen die in de loop der jaren heeft meegewerkt’.

De eerste versie van ‘Joodse Huizen’ verscheen in 2014. Sindsdien is er ieder jaar een boek over het thema uitgekomen. Tien boeken verderop heeft de Stichting Joodse Huizen ongeveer 250 verhalen verzameld over het alledaagse vooroorlogse leven van Nederlandse Joden, van anoniem tot wereldberoemd. Een keur aan vrijwillige medewerkers leverde de kopij aan. ‘De redactie en de stichtingen zijn al deze onbezoldigde medewerkers zeer dankbaar voor hun inspanningen’, schrijft Amphora Books.  

Citroen

Het project Open Joodse Huizen ontstond in 2012 in Amsterdam naar een idee van Denise Citroen. De organisatoren merkten dat de verhalen aansloegen bij bewoners, buurtgenoten en geïnteresseerden. De vooroorlogse Joodse geschiedenis van een straat of buurt bleken bij veel mensen onbekend. Ook buiten de hoofdstad bleek vraag te zijn naar deze nieuwe manier van herdenken. In 2013 deden al zes steden mee en dit jaar hebben achttien steden zich aangesloten bij Open Joodse Huizen.

De bijeenkomsten passen in de Joodse traditie van herdenken door het noemen van de namen van oud-bewoners. Want als een naam niet meer wordt gezegd, die bestaat niet meer. De boekenreeks werd er in 2014 aan toegevoegd. De adressen in ‘Joodse Huizen 10’ bevinden zich onder andere in Amsterdam, Franeker, Rotterdam, Voorburg, Winschoten, Hilversum, Ommen, Groningen, Den Haag en Naaldwijk.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Boeken » Boekenreeks Open Joodse Huizen stopt ermee