Radboud Universiteit behoudt banden met Israël

Radboud Universiteit Nijmegen (beeld: FakirNL, wikipedia commons,. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

De Radboud Universiteit in Nijmegen zal de banden met universiteiten in Israël niet verbreken. Het gaat om samenwerkingsverbanden met de Tel Aviv University en Hebrew University. Dat heeft het college van bestuur per brief bekendgemaakt aan Scholars for Palestine, een anti-Israël-actiegroep die een boycot eist. Wel is het de bedoeling dat de universiteit ondersteuning gaat bieden aan de Palestijnen. Onder meer steun voor de wederopbouw van Gaza behoort daartoe.

Grote zorgen

Het college van bestuur van de Nijmeegse universiteit heeft ‘grote zorgen over het gewapende conflict in Israël en de Palestijnse gebieden’, zo blijkt uit de brief. De bestuurders spreken zich uit tegen mensenrechtenschendingen en vóór het stoppen van geweld tegen onschuldige burgers. Daarentegen willen ze ‘terughoudend zijn in het ;beperken van (institutionele en individuele) samenwerkingen’. Volgens de bestuurders kan samenwerking worden beschouwd als een kans om, ook in tijden van conflict, een open lijn te houden.

Vier eisen

De anti-Israël-activisten schreven afgelopen januari een mail aan het college van bestuur. Daarin stelden zij vier eisen, zoals het opschorten van de banden met de twee Israëlische universiteiten en een aantal Israëlische bedrijven. Verder wilde de actiegroep dat de universiteit geld vrijmaakt voor de wederopbouw van het Palestijnse hoger onderwijs en voor beurzen voor Palestijnse studenten en onderzoekers. Het college belooft in haar brief na te gaan wat voor een bijdrage de universiteit kan leveren om de wetenschappelijke infrastructuur in Gaza te herbouwen.

Niet tevreden

Verder wil de Radboud Universiteit met andere universiteiten pleiten voor steun aan Palestijnse gebieden en lager collegegeld voor Palestijnse studenten in de polder. Het is de bedoeling dat daarvoor een lobby wordt opgezet in politiek in Den Haag. Op die manier hoopt het college van bestuur samen met anderen het toekomstige kabinet zo ver te krijgen een uitzondering te maken voor studenten uit de Palestijnse gebieden die naar Nederland komen. Als het aan het bestuur ligt, betalen deze mensen straks minder collegegeld dan de anderen.

Oekraïne

Ondanks te toezeggingen in de brief is de Scholars for Palestine ontevreden. Voortrekker Harry Pettit, universitair docent aan de faculteit voor sociale geografie, is teleurgesteld. Hij blijft roepen om een boycot van de universiteiten en bedrijven in Israël waar de universiteit mee samenwerkt. Hij vergelijkt de oorlog van Israël tegen Hamas met die in Oekraïne. Toen riep het kabinet de universiteiten op in actie te komen en nu is zo’n oproep er niet, aldus Pettit.

Categorie: |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Radboud Universiteit behoudt banden met Israël