Robert Aronson maakt ‘nieuwe 17de eeuwse tulpenvaas’ met 3D-techniek

Aronson
K. Rijken

Antiquair Robert Aronson is erin geslaagd om een tulpenvaas uit de zeventiende eeuw na te bootsen met 3D-scantechnologie. De kunsthandelaar, die gespecialiseerd is in 16de en 17de eeuws Delfts blauw aardewerk, heeft twee series van vijf digitaal geproduceerde ‘tweelingen’ gelanceerd met behulp van 3D-technologie. Aronson maakte de werken met FloatScans, een in Amsterdam gevestigd techbedrijf, en bo.kè., een digitale maker. Hij is apetrots op dit Non-fungible token (NFT).

Het project heet Reflections on Art & Life, een naam die Aronson zelf bedacht heeft. “Dit is de eerste keer ooit dat de NFT’s van dergelijke digitale renders worden verkocht. Het is echt een magische ervaring, zeker de eerste keer als je het ziet, aangezien ze niet te onderscheiden zijn van de daadwerkelijke kunstwerken,” aldus de antiquair. Van de 3D-vaas bestaan verschillende varianten. Eentje heeft ‘Locked Down’ en is in rode letters beschilderd met de tekst ‘How much more?’

De vazen zijn geveild via de NFT-marktplaats Opensea. “Voor zover we weten is dit nog nooit eerder gedaan”, zegt Aronson. “We hebben de minimumreserve van de website van ETH 1, van ongeveer 1.300 pond, en bodverhogingen van ETH 0,1 op de modellen gezet. We hopen natuurlijk dat mensen de betekenis van deze ontwikkeling gaan inzien en dat de digital-twins meer gaan halen, maar voor de opbrengst zitten we er eigenlijk niet in,” zegt hij tegen website The Art Newspaper. De originele 17de eeuwse vaas van Delfts aardewerk blijft te koop voor een prijs van 125.000 euro.

Een van de 3D-vasen, foto: R. Aronson

De antiekhandel is van oudsher een Joods vak, vertelde Aronson in 2019 aan Jonet.nl vanaf de TEFAF. Joden mochten vaak geen lid worden van de gilden waardoor ze geen ‘gewone beroepen’ konden uitoefenen. Zodoende gingen ze de kunst- en antiekhandel in. Aronsons familie ging na de gildentijd het vak in. “De antiek is onderdeel van mijzelf. Het is me vanaf kleins af aan met de paplepel ingegoten. Ons bedrijf bestaat sinds 1881 en heeft een enorme geschiedenis en familiehistorie.” Oorspronkelijk was het bedrijf een algemeen antiquairsbedrijf. “Op het moment dat ik in de zaak ging werken, in 1990, hadden we nog glas, tapijten, klokken en meubelen in de verkoop. Om onze kop boven het maaiveld uit te kunnen steken zijn we ons zo’n twintig jaar geleden gaan specialiseren in Delfts blauw aardewerk. Langzaamaan hebben we de andere objecten afgestoten.”

Lees ook:
‘Het vaasje van Rutte stond er in twaalf minuten op’ – interview met Robert Aronson

Aronson runt zijn familiebedrijf, is actief voor kunstprogramma Tussen Kunst en Kitsch en werkte onlangs mee aan een promotievideo van VVD-premier Mark Rutte. “Het filmpje over Ruttes vaasje stond er in twaalf minuten en vier takes op.” Samen met zijn moeder Irene Aronson staat hij weer twee weken op de TEFAF in Maastricht. “Het is alle hens aan dek en we gaan er met zijn allen voor.” Het bedrijf beleeft een goede beurs. De belangstelling is groot en er zijn al een aantal objecten verkocht.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Robert Aronson maakt ‘nieuwe 17de eeuwse tulpenvaas’ met 3D-techniek