Roep om cameratoezicht bij beeld Anne Frank

Beeld Anne Frank Merwedeplein
Foto: Gus Maussen, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 nl

De roep om cameratoezicht bij het standbeeld van Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam neemt toe. Volgens de gemeente is dat niet mogelijk. De verontwaardiging is groot na de bekladding van afgelopen zondag. Anti-Israël activisten spoten de tekst ‘Free Gaza’ op het beeld en besmeurden de handen met rode verf.

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants van de gemeente Amsterdam en Eerste Kamerlid Annabel Nanninga willen cameratoezicht om nieuw vandalisme te voorkomen. Het beeld van Anne Frank staat sinds 2005 op het Merwedeplein en is meermaals doelwit geweest. Eerder werd de sokkel beschadigd en is het beeld van zijn vaste plek getrokken. In juli van dit jaar bespoten anti-Israël activisten de sokkel met rode verf en de kreet ‘Gaza’. Toen vroeg Gert-Jan Jimmink, die het initiatief nam voor het standbeeld, al om cameratoezicht en verlichting om het standbeeld te beschermen. “Het staat voor de 14.000 Joden uit deze wijk die vermoord zijn. Het gaat niet over een actuele situatie.”

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten mogelijke maatregelen te onderzoeken. Maar het plaatsen van een openbare orde camera hoort daar niet bij, zegt hij in de Telegraaf. “Camera’s worden ingezet bij verstoringen van de openbare orde of als het gaat om de veiligheid van mensen na bijvoorbeeld een explosie met een risico op herhaling, niet voor het beveiligen van objecten.”

Zorgen

Voor Wijnants is dat niet voldoende. Volgens hem is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de strenge voorwaarden. “Ze mogen het heus wel”, zegt hij. De VVD’er beraadt zich op eventuele andere stappen. “Als de gemeente het weigert te doen, ligt er ruimte voor particuliere initiatieven”, zegt Wijnants.

Ook Eerste Kamerlid Annabel Nanninga van JA21 mengt zich in de discussie. Zij roept in de Telegraaf buurtbewoners op om in actie te komen. “Spreek iets af in de buurtapp. Zet er een klapstoel naast en ga er om de beurt naast zitten”, zegt de senator voor Ja21. “Laat Anne niet alleen. Ik spreek veel Joden die zich zorgen maken en zich in de steek gelaten voelen. Het helpt die mensen echt als er Amsterdammers opstaan die de hand uitsteken.”

Afschuw

De recente bekladding van het beeld werd zondag ontdekt door een voorbijganger. “Schandalig”, zegt een omstander tegen AT5. “De handen zijn dus ook beklad. Alsof ze bloed aan haar handen heeft.” Zondag was het precies 80 jaar geleden dat Anne Frank en haar familie werden opgepakt door de Duitse bezetter. Burgemeester Femke Halsema heeft via haar woordvoerder laten weten aangifte te doen. De gemeente heeft het beeld direct laten schoonmaken.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) wil dat de gemeente Amsterdam maatregelen neemt. De realiteit is dat er wordt gepoogd om het conflict in het Midden-Oosten naar Nederland te halen en Joods leven in Nederland onmogelijk te maken, aldus het CJO, de parapluorganisatie van Joods Nederland. “De politie moet hogere prioriteit geven om de daders op te sporen en het Openbaar Ministerie om de verdachten te vervolgen”, vindt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

Ook Anne Frank Stichting reageert met afschuw. “Deze bekladding raakt ons opnieuw in het hart”, zei algemeen directeur Ronald Leopold zondag. “Het beeld herinnert ons aan een jong meisje, met ambities en dromen. Een meisje dat vermoord is, enkel en alleen omdat zij Joods was. De bekladding vandaag is extra pijnlijk, op de dag dat Anne Frank werd gearresteerd, vandaag precies tachtig jaar geleden.” De Anne Frank Stichting doet eveneens aangifte.

De bekladding van het beeld van Anne Frank stond niet op zichzelf. In Amsterdam-Zuid zijn nog zeker zes andere beelden en monumenten besmeurd. Het verzetsmonument aan de Apollolaan en een beeld van een spelende hond in het Beatrixpark waren eveneens niet veilig voor vandalen. De daders zijn vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag actief geweest.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Roep om cameratoezicht bij beeld Anne Frank