Waters in documentaire: ‘F*cking smerige Jood!’

Roger Waters
Youtube

Zanger Roger Waters is weer een stap verder gegaan in het beledigen en discrimineren van Joden. Uit de online documentaire ‘The Dark Side of Roger Waters’ blijkt dat de artiest een overtuigde Jodenhater is. Het oud-bandlid van Pink Floyd kwam vaker in opspraak wegens antisemitisme, waaronder eerder dit jaar tijdens een omstreden concertenreeks.

‘Dirty kike’

In de reportage wordt duidelijk wat velen al denken: Waters is een onvervalste antisemiet. Zo verwijst hij vaak naar ‘Jodenvoer’ en maakte hij een lied over zijn agent, waarin hij die een ‘f*cking Jood’ noemde. BBC-journalist John Ware laat een mail uit 2010 zien waarin Waters zijn personeel vroeg om een opblaasbaar varken te maken met ‘de symbolen van de Davidster, het dollarteken en de Shell-schelp en ook scheldwoorden zoals Dirty kike‘.

Duistere kant

In ‘The Dark Side of Roger Waters’ getuigen naaste medewerkers van Rogers over zijn antisemitisme. Dat doen ze aan de hand van concrete en ernstige feiten. Oud-saxofonist Norbert Statchel is van Joodse komaf. “Roger vroeg me naar mijn afkomst en of ik nog veel contact had met de familie van mijn vader. Ik zei ‘nee, want die zijn bijna allemaal vermoord in de Holocaust’. Daarop lachte Roger en zei hij dat hij mij in contact kon brengen met mijn vermoorde grootmoeder.”

‘Joods vreten’

Statchel: “En dan imiteerde hij een oude Poolse boerin, mijn grootmoeder, en vroeg hij spottend of ik mij al beter voelde.” Ook vertelt hij over een incident in een restaurant. “De obers brachten de ene vegetarische schotel na de andere. Waters werd woest, duwde de schotels weg en riep: Neem dat Joodse vreten weer mee!”

Pesten

Producent Bob Erzion werkte met Waters en was niet gediend van zijn negatieve obsessie over Joden. “Ik ben van Joodse afkomst en Roger Waters was er constant op uit mij daarmee te pesten. Zo zei hij een keer dat hij een idee had voor een nieuw liedje en hij begon iets te zingen over zijn Joodse agent Bryan Morrison. ‘Morri is een f*cking smerige Jood’ zong hij aan het einde.”

Omstreden

Waters ziet zichzelf niet als antisemiet en ontkent dat hij dat is. Op deze documentaire heeft hij nog niet gereageerd. De tachtigjarige zanger, die aanhanger is van de beweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS), kwam veel vaker in opspraak. Eerder dit jaar werden concerten van hem in Duitsland in de ban gedaan, omdat Waters anti-Joodse uitingen doet, onder andere in een SS-pak. Via de Duitse rechter dwong de Engelsman af dat hij toch mocht optreden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Waters in documentaire: ‘F*cking smerige Jood!’