Iris Hond voelt zich Joods, maar zal niet uitkomen

Iris Hond (Gesprek a/d Amstel, YouTube)

Pianiste en componiste Iris Hond heeft een Joodse grootvader en voelt zich Joods, maar ze zal niet uitkomen om officieel onderdeel te worden van het geloof. Dat zegt de muzikante in een gesprek met de Amsterdamse stadszender AT5. Ook is ze openhartig over hoe ze zich voelt over de Sjoa en haar vermoorde familieleden.

‘Opa-Jood’

Iris Hond was onlangs te gast in ‘Gesprek aan de Amstel’, een programma van AT5 waar gasten een op een met presentator Kemal Rijken de diepte in gaan in een gesprek. Hond sprak onder meer over haar Joodse achtergrond. Ze vertelde ‘opa-Jood’ te zijn en was openhartig over haar eigen beleving van het Jodendom. Ik vind het fijn om op vrijdagavond samen te komen met familie en vrienden, aldus Hond, die vertelde de vrijdagavond in Amerika eerst zo te hebben ervaren.

Documentaire

Hond ging met haar vader naar het voormalige vernietigingskamp Auschwitz, waar ze ontdekten hoe en waar hun voorouders zijn vermoord. Het bezoek maakte impact op haar en daarna wilde ze nog meer weten over haar Joodse achtergrond. Ook ging een cameraploeg mee. Dat gaf volgens haar voor haar vader de doorslag, omdat de makers konden leiden als bliksemafleider. De documentaire werd een paar jaar geleden uitgezonden door de NPO.

Uitkomen

Verder vertelt Hond hoe het was om te mogen spelen bij de opening van het Nationaal Holocaust Namenmonument, ook wel de namenwand, in Amsterdam, twee jaar geleden. Dat was voor haar een grote eer. Op de wand staan zeven familieleden die in de Sjoa zijn vermoord. Hond zegt daarnaast cultureel Joods te zijn. “Uitkomen? Wat is dat”, vraagt ze aan Rijken, die haar vervolgens kort vertelt wat uitkomen is. Nee, ze zal niet uitkomen in het Joodse geloof.

Klassieke muziek

In de rest van het gesprek vertelt Hond onder andere over hoe het is om te spelen in het Koninklijk Concertgebouw, waarom ze voor spelen op de piano koos en wat een Nederlands publiek anders maakt dan een buitenlands publiek. Ook gaat ze onder andere in op haar deelname aan een real life programma waarin ze met twaalf verschillende mannen ging daten. Tevens vertelt ze over haar nieuwe theatertour en over haar kijk op de staat van de klassieke muziek in Nederland. Hond staat bekend om het spelen van neo-klassieke muziek. Bekijk het hele gesprek hier:

Categorie: |

Home » Cultuur » Iris Hond voelt zich Joods, maar zal niet uitkomen