Rutte op reis naar Israël en Palestijnse gebieden

President.gov.ua, wikipedia commons

Premier Mark Rutte (VVD) reist komende week af naar Israël en de Palestijnse gebieden. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) afgelopen vrijdag bekend. Tijdens een tweedaags bezoek zal hij een ontmoeting hebben met de leiders van Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA). ‘Het bezoek staat in het teken van het onderhouden van de nauwe banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit en het belang dat het kabinet hecht aan het Midden-Oosten Vredesproces’, aldus de RVD.

De reis begint maandag met een vertrek vanaf Schiphol naar Ben Gurion Airport met het regeringsvliegtuig de PH-GOV. In Israël heeft Rutte als eerste een lunch met CEO’s van Israëlische bedrijven in Nederland en met Nederlandse bedrijven in Israël. In de middag heeft de premier een ontmoeting met zijn Israëlische ambtsgenoot Yair Lapid, gevolgd door een gesprek met de Israëlische minister Benny Gantz van Defensie. Hierna volgt een bezoek aan Nederlandse Sjoa-overlevenden in verzorgingstehuis Beit Mozes in Jeruzalem.

Vervolgens reist Rutte door naar Ramallah op de West Bank, waar hij een gesprek heeft met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Hoogstwaarschijnlijk blijft hij daar een nachtje slapen, want de volgende ochtend heeft hij een ontbijtsessie over de situatie in de Palestijnse gebieden. Daar zullen twee Palestijnen zijn die zich inzetten voor een vreedzame oplossing voor het conflict. Aansluitend volgt een bezoek aan Orange Corners in Ramallah, ‘een Nederlands initiatief om jong ondernemerschap te stimuleren en daarmee de kansen op werk voor jongeren te vergroten’.

Rutte reist daarna terug naar Israël, waar hij een-op-een spreekt met zijn vriend Benjamin Netanyahu, die de oppositionele Likud leidt en momenteel campagne voert voor de parlementsverkiezingen van begin november. Uit peilingen blijkt dat zijn partij de grootste kan gaan worden.

Update: door toenemende onrust in de regio zou het bezoek van Rutte op losse schroeven staan. De RVD laat weten aan de Volkskrant dat de reis gewoon doorgaat, maar dat ‘we de situatie voortdurend monitoren’.

Lees ook:
‘Rutte en Kaag botsen hard over Israël’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken hebben in de ministerraad een aanvaring gehad over Israël. Dat meldt De Telegraaf. De D66-minister en -voorvrouw zou het voor de Palestijnen hebben opgenomen waar de VVD-premier en -leider de kant van Israël zou hebben gekozen. Volgens de krant zou Kaag hem ‘een opportunist’ vinden en hij zou haar ‘hautain’ vinden. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Rutte op reis naar Israël en Palestijnse gebieden