Ryanair opent nieuwe vlucht naar Tel Aviv

Ryanair
wiki

Luchtvaartmaatschappij Ryanair begint op 27 januari 2017 een nieuwe lijn op Tel Aviv. Vanaf dan vliegt de prijsvechter vanaf het Cypriotische Paphos op de Israëlische stad. Wie met de Ierse maatschappij goedkoop in Israël wil komen, kan op Cyprus vliegen en daar dan de overstappen. De lijn is niet de eerste van de Ieren op het Beloofde Land, want nu al vliegt Ryanair op Eilat. Dat gebeurt vanaf een aantal Oost-Europese hoofdsteden.

De goedkope vluchtlijnen van Ryanair zijn mogelijk door het zogeheten ‘open skies-verdrag’ tussen Israël en de Europese Unie, dat in 2013 gesloten is. Met die overeenkomst opende het land zijn luchtruim voor meer andere luchtvaartmaatschappijen dan bijvoorbeeld El Al. Destijds was er in Israël veel onrust over, met name in de luchtvaartsector. De werknemers van El Al, Arkia en Israir wilden toen niet dat de regering van premier Netanyahu de luchtvaartsector zou liberaliseren. Ze vreesden hun baan en gingen massaal in staking. De werkonderbrekingen haalden weinig uit.

Tot op een paar jaar geleden was vliegen op Israël peperduur. Dit kwam door het monopolie van de bovengenoemde Israëlische luchtvaartbedrijven. Intussen is van die monopolie geen sprake meer. Goedkope maatschappijen zoals Ryanair, Easy Jet en Transavia hebben de Israëlische luchthavens inmiddels gevonden, en zorgen voor een concurrerende markt waarbij prijzen laag zijn. Niet alleen prijsvechters doen het land vaker aan, ook Aziatische maatschappijen hebben inmiddels ingezet op Israël. Sommigen willen het land zelfs gebruiken als hub tussen het oosten en het westen.

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » Ryanair opent nieuwe vlucht naar Tel Aviv