Ryanair voortaan vanaf Weeze naar Israël

Ryanair
wiki

Airport Weeze – net over de grens bij Nijmegen – breidt deze week uit met drie nieuwe bestemmingen, waaronder rechtstreekse lijndiensten van Ryanair naar Eilat in Israël. De badplaats aan de Rode Zee wordt vanaf dan elke maandag en vrijdag aangevlogen vanaf de luchthaven in de Duits-Nederlandse grensstreek. Eerder begon de Ierse prijsvechter al met vluchten naar Eilat en Cyprus, van waaruit ook goedkoop naar Israël gevlogen kan worden.

De goedkope vluchtlijnen van Ryanair zijn mogelijk door het zogeheten ‘open skies-verdrag’ tussen Israël en de Europese Unie, dat in 2013 is gesloten. Met die overeenkomst opende het land zijn luchtruim voor meer andere luchtvaartmaatschappijen dan bijvoorbeeld El Al. Destijds was er in Israël veel onrust over, met name in de luchtvaartsector. De werknemers van El Al, Arkia en Israir wilden toen niet dat de regering van premier Netanyahu de luchtvaartsector zou liberaliseren. Ze vreesden hun baan en gingen massaal in staking. De werkonderbrekingen haalden echter weinig uit.

Tot op twee paar jaar geleden was vliegen op Israël peperduur. Dit kwam door het monopolie van de bovengenoemde Israëlische luchtvaartbedrijven. Intussen is daarvan geen sprake meer. Goedkope maatschappijen zoals Ryanair, Easy Jet en Transavia hebben de Israëlische luchthavens inmiddels gevonden, en zorgen voor een concurrerende markt waarbij prijzen laag zijn. Niet alleen prijsvechters doen het land steeds vaker aan, ook Aziatische maatschappijen zoals Hainan Airways hebben inmiddels ingezet op Israël. Sommigen willen het land zelfs gebruiken als hub tussen het oosten en het westen.

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » Ryanair voortaan vanaf Weeze naar Israël