‘Sal Santenbrug’ onthuld door nabestaanden van Joodse schrijver Sal Santen

FB

Nabestaanden en bekenden van wijlen schrijver Sal Santen hebben in Amsterdam-Noord een brug onthuld die naar hem vernoemd is. Ze kwamen op zondag bij elkaar om de ‘Sal Santenbrug’ in te wijden met herinneringen aan de Joodse auteur die in zijn verhalen het Amsterdamse Joodse leven van voor de Sjoa tot leven wist te wekken. Santen, die eveneens een overtuigd Trotskist was, overleed in 1998. Bekende boeken van hem zijn Jullie is Jodenvolk, Sneevliet, rebel en Adios Companeros.

De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Santen onthulden zondagmiddag het naambordje van de Sal Santenbrug. Vanwege de coronacrisis mochten er niet veel mensen bij de onthulling aanwezig zijn. Ook oud-hoofdredacteur Huub van Baar van het blad Ons Amsterdam was bij de ceremonie aanwezig, evenals schrijfster Elsbeth Etty die een rede over Santen hield. De brug ligt in Amsterdam-Noord op de kruising van de Meteorenweg en de Kometensingel. Dit is de westelijke toegang tot het vooroorlogse deel van Tuindorp Oostzaan. Santen groeide deels op in deze wijk en beschreef die ook in zijn verhalen.

Santen werd in 1915 geboren in een Joods arbeidersgezin dat uit alle macht, maar met wisselend succes, probeerde te assimileren. In zijn debuutboek Jullie is Jodenvolk vertelde hij over zijn jeugd en over hoe zijn gehele familie werd vermoord in de Sjoa. Zelf overleefde Santen de oorlog door zijn gemengde huwelijk met Bep Blaauw. Zij was de stiefdochter van de revolutionaire socialist Henk Sneevliet, over wie hij het boek Sneevliet, rebel schreef, en waarna de Amsterdamse Sneevlietweg is vernoemd.

Na de oorlog werd Sal Santen Trotskistisch beroepsrevolutionair en verrichtte hij werkzaamheden voor de Vierde Internationale, waar hij sinds 1938 lid van was. In 1960 kreeg hij vijftien maanden gevangenisstraf, omdat hij de Algerijnse verzetsbeweging had proberen te helpen met valse Franse Francs. In 1967 brak hij teleurgesteld met zijn politieke ‘vrienden’. Hij schreef hierover Adios Companeros. Hierna wijdde Santen zich vooral aan het schrijverschap.

Op Facebook noemt ex-Ons Amsterdam-hoofdredacteur Van Baar het onthullen van de Sal Santenbrug ‘een mooi eerbetoon aan deze geweldige schrijver van indringende herinneringen aan zijn jeugd in de Jordaan, Noord en de Pijp, als “bang jodenjongetje” in een vaak vijandige wereld. “Eenvoudig” opgeschreven, an daardoor des te ontroerender en wranger’.

Lees ook:
Max van Weezel (67) overleden – in memoriam

Journalist en voormalig Jonet-columnist Max van Weezel is donderdagochtend op 67-jarige leeftijd gestorven. Dit heeft zijn vrouw Anet Bleich bekend gemaakt. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek. 

Categorie: |

Home » Cultuur » Boeken » ‘Sal Santenbrug’ onthuld door nabestaanden van Joodse schrijver Sal Santen