Sint-Maarteninstituut uit Aalst krijgt Belgische award tegen antisemitisme

Facebook

Het Sint-Maarteninstituut, een openbare school in Aalst, heeft de de award ‘Baken voor Burgerzin’ gekregen van de Belgische Stichting Auschwitz. Met de prijs beloont de stichting individuen of organisaties die zich inzetten tegen antisemitisme. Het instituut heeft dat gedaan. Bovendien is er nog een andere dimensie: de school is gelegen in Aalst, het Vlaamse stadje waar zoveel om te doen is geweest rond antisemitische stereotypen op het carnaval. “Deze award kan zeker een ander licht werpen op Aalst, dat niet de hoofdstad van het antisemitisme is in de wereld.”

De school zet zich in Aalst in tegen Jodenhaat. Zo worden er studiereizen naar Breendonk en de Dossinkazerne in Mechelen georganiseerd. Ook kwamen er herdenkingsplaten ter nagedachtenis van de Joodse jongens die konden onderduiken vonden in het internaat van de Zotte Broeders De Deo in Aalst. Ook doet het Sint-Maarteninstituut al twaalf jaar mee aan de creatieve wedstrijd van  de Stichting Auschwitz, waarin het draait om het onder de aandacht brengen van antisemitisme op bijzondere wijze. Verder besteedt de school veel aandacht aan mensenrechten en maken leerlingen kunstwerken tegen Jodenhaat.

Tijdens het wereldberoemde carnaval van Aalst dansten deelnemers aan de optocht als Joden op geldkistjes. Ook werden Joden als stereotype met grote neuzen, zwarte hoeden en pijpenkrullen afgebeeld. Het oogstte veel verontwaardiging, maar in Aalst haalden de organisatoren en de gemeente hun schouders op. Uiteindelijk is het Aalster Carnaval van de lijst van immaterieel werelderfgoed van VN-organisatie Unesco gehaald. Dat mocht niet baten. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) blijft zijn stad verdedigen – mogelijk ook omdat hij het volkje van Aalst niet in de haren wil strijken.

Bij het Sint-Maarteninstituut zijn ze zich vol bewust van de situatie en de beeldvorming over hun stad. Volgens geschiedenisleraar Wouter Van Der Spiegel kan de award ervoor zorgen dat er een ander licht wordt geworpen op Aalst. Hij schreef eerder het boekje ‘Tussen Ajuin en Jodenster’. Tegen Het Nieuwsblad zegt hij: “Het was spijtig dat Aalst door carnaval zo in het wereldnieuws kwam: ik kan me voorstellen dat mensen elders problemen hebben met carnaval en het spottende niet goed kunnen plaatsen.” Hij hoopt dat de prijs een aanjager is voor meer antisemitisme-bestrijding. “Laat dit een oproep en een aansporing zijn om daar zowel op school als in Aalst mee verder te gaan. Ik zou het zeer appreciëren als het stadsbestuur bijvoorbeeld struikelstenen zou aanbrengen.”

Het Sint-Maarteninstituut is een populaire middelbare school in Vlaanderen. De school handelt vanuit een opvoedingstraject dat niet alleen uitgaat van het behalen van goede prestaties en cijfers, maar ook uitgaat van het volwaardig mens worden en het kweken van burgerschap. Een breed vakkenpakket – zoals in Vlaanderen gebruikelijk is – wordt gecombineerd met allerhande activiteiten, zoals reizen en excursies naar plekken in binnen- en buitenland. Leerlingen worden verder individueel begeleid en moeten zich veilig kunnen voelen op school.

Lees ook:
Na Aalst ook Spaans dorp in de fout met antisemitische carnavalsuitingen

In Spanje is een carnavalsoptocht gehouden met mannen in nazi-uniformen en vrouwen in gestreepte gevangenenpakken uit de concentratiekampen van weleer. Daarachter reed een fluitende menora met twee schoorstenen van de ovens van Auschwitz. De Israëlische ambassade in Madrid is niet te spreken over de vertoning en heeft het over het te grabbel gooien van de Holocaust.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Sint-Maarteninstituut uit Aalst krijgt Belgische award tegen antisemitisme