Sobibor-herdenking ‘archeologie van Holocaust’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Stichting Sobibor herdenkt  op woensdag 14 oktober in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Ditmaal met een themabijeenkomst over de archeologie van de Holocaust.

Na de opstand in vernietigingskamp Sobibor op 14 oktober 1943 werd het kamp door de nazi’s  met de grond gelijk gemaakt. De administratie werd vernietigd. Alle sporen moesten verdwijnen.  Er waren maar weinig overlevenden die konden getuigen. Archeologisch onderzoek biedt de laatste jaren waardevolle  aanvullende informatie over dit kamp, waar ruim vierendertigduizend Joden uit Nederland werden vermoord.

Sprekers van de dag zijn onder meer:

  • Rob van der Laarse, hoogleraar Erfgoed van de Oorlog. Hij gaat in op het onderwerp Landschap en herinnering. Hoe moeten we omgaan met voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en wat is het belang van Sobibor als erfgoed?
  • Ivar Schute deed als archeoloog opgravingen in  Sobibor. Ook deed hij onderzoek in o.m. Amersfoort, Westerbork, Bergen-Belsen en Treblinka. Schute vertelt over zijn ervaringen als archeoloog van concentratie- en vernietigingskampen en Sobibor in het bijzonder.
  • De afsluitende discussie staat onder leiding van Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog van Amsterdam.

Plaats:               Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Aanvang:         15:00 uur – einde 17:00 uur
Entree:             12,50 euro / 6,50 euro (museumkaarthouders).
Reserveren:   Aanbevolen via lezingen@verzetsmuseum.org of telefoon 020 620 25 35

Categorie:

Home » Nieuws » Sobibor-herdenking ‘archeologie van Holocaust’