Suriname opent ambassade in Jeruzalem

Twitter

Dat Suriname een ambassade in Israël wil openen was al bekend, maar maandag kwam ook naar buiten dat Paramaribo de post in Jeruzalem wil openen. Aan de Israëlische zijde is de euforie groot: veel landen mijden de Israëlische hoofdstad als ambassadeplaats. Vanwege het conflict met de Palestijnen hebben ze hun ambassade in Tel Aviv gevestigd, ook Nederland. Dat maakt het extra bijzonder dat Suriname deze stap zet. Het voormalige wingewest voegt zich bij een handjevol landen die al wel in Jeruzalem zitten, waaronder de Verenigde Staten.

‘Suriname opent een ambassade in de hoofdstad van Israël, Jeruzalem’, twitterde de Israëlische minister Yaid Lapid van Buitenlandse Zaken maandag. ‘Vandaag, tijdens onze ontmoeting in Jeruzalem, heeft de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin mij laten weten dat zijn land van plan is binnenkort een ambassade in Jeruzalem te openen. Dank u wel Suriname! Bedankt Suriname!’ Ramdin kwam langs bij Lapid om de plannen van de Surinaamse regering te bespreken. Onlangs werd al bekend dat Stevanus Noordzee de eerste ambassadeur van het land in Israël wordt.

Israël en Suriname zijn al een paar jaar aan elkaar aan het snuffelen. Het proces om de banden te verbeteren begon onder de vorige regering van president Desi Bouterse en is na diens vertrek voortgezet door diens politieke rivaal Chan Santhoki. Dit laat zien dat er in brede politieke kring in Suriname interesse is in het uitbouwen van de relatie met Israël. Paramaribo hoopt te kunnen profiteren van Israëlische hulp, investeringen en techniek, onder meer in de landbouw, ICT en infrastructuur. Tegelijkertijd kan Israël door de komst van een Surinaamse ambassade in Jeruzalem bouwen aan ‘Jeruzalem als diplomatieke hoofdstad’.

Lees ook:
Eerste Surinaamse ambassadeur in Israël heeft veel ambities

Suriname opent binnenkort een ambassade in Israël. Toekomstig ambassadeur Stevanus Noordzee is ambitieus en wil graag dat zijn land kan profiteren van de dingen die Israël te bieden heeft. “Ik wil mij inzetten voor de landbouwtechnieken die ontwikkeld zijn door dit land, ICT en hun infrastructuur.”


Categorie: |

Home » Nieuws » Suriname opent ambassade in Jeruzalem