Toerisme Israël mogelijk in de lente hervat, Nederlanders weer welkom

Pixabay, iulian_ursache

Het ziet er naar uit dat de toerismesector in Israël al in het voorjaar open kan gaan. Dat heeft te maken de voorspoedig lopende vaccinatiecampagne van het land. Wereldwijd is Israël koploper qua aantal vaccinaties per hoofd van de bevolking. Eind maart hoopt de regering alle volwassen inwoners gevaccineerd te hebben. Hierdoor is er voorzichtige hoop dat Israël vanaf de lente weer buitenlandse en Nederlandse toeristen mag verwelkomen. “Dankzij de vaccins gloort er voorzichtig licht aan de horizon, we stellen werkplannen op maat op en bereiden verschillende instrumenten voor om het inkomend toerisme terug te brengen,” aldus directeur-generaal Amir Halevi van het ministerie van Toerisme.

Records voorbij
Tot op 2020 boekte Israël recordjaar op recordjaar voor wat het aantal toeristische bezoekers uit het buitenland betrof. Miljoenen mensen kwamen jaarlijks naar het land om te genieten van zon, zee, strand, cultuur en natuur. “In het begin van 2020 werd de toeristische records van de voorgaande twee jaar voortgezet en was de verwachting dat we, voor het eerst in de geschiedenis van het land, de vijf miljoenste toerist zouden verwelkomen. In plaats daarvan kwam alles tot stilstand,” zegt Halevi tegen Verkeersbureaus.info. In 2019 kwamen er meer dan 91.000 Nederlandse toeristen naar Israël. In totaal waren er toen 4,5 miljoen buitenlandse bezoekers.

Op de fles
Na het uitbreken van de coronacrisis, begin maart 2020, nam de Israëlische regering harde maatregelen. Het luchtruim werd afgesloten en er kwam een verbod op aankomsten in het land. Het was voor het eerst in de Israëlische geschiedenis dat het toerisme in het land werd stilgelegd. De toeristensectie in Israël, die in 2019 een omzet haalde van ongeveer zes miljard euro, werd zwaar getroffen door de crisis en ging op de fles. Boekingen en vluchten werden massaal geannuleerd en ook na de eerste coronagolf, in de zomer, kwamen er geen buitenlandse toeristen meer in. Het was alleen nog wachten op betere tijden.

Licht aan de horizon
Sinds een paar weken vaccineert Israël zijn bevolking in een rap tempo. Het gaat zo snel dat het land zich koploper van de wereld mag noemen. In maart moet iedereen ingeënt zijn en daarna kan het toerisme weer worden opgestart, aldus de overheid. “Dankzij de vaccins gloort er voorzichtig licht aan de horizon,” zegt Halevi. “We stellen werkplannen op maat op en bereiden verschillende instrumenten voor om het inkomend toerisme terug te brengen. We hopen dat we de komende maanden weer getuige zullen zijn van een opleving van inkomend toeristisch verkeer, dat cruciaal is voor de werkgelegenheid en een belangrijke motor van de Israëlische economie.”

Eerste Nederlanders
Ook Dana Gazit toerismeattaché van het verkeersbureau bij het ministerie van Toerisme is optimistich. “Na een uitdagend jaar voor iedereen in de toerisme-industrie is er eindelijk licht aan het eind van de tunnel in zicht. We hebben nog een lange weg te gaan maar ik ben verheugd dat Israël hard op weg is om één van de eerste landen te zijn die buitenlandse toeristen weer mag verwelkomen. De weg omhoog is ingeslagen,” zegt ze in een verklaring. Maar het probleem is nog niet opgelost. Hoewel het vaccineren in Nederland niet echt wil vlotten, hopen de Israëli’s ook weer Nederlands bezoekers te kunnen verwelkomen. Gazit: “Hopelijk kunnen in de lente de eerste Nederlanders weer een bezoek brengen aan Israël. We kunnen niet wachten.”

Lees ook:
Toerismebranche Israël: ‘regering help ons, anders gaan we kopje onder’

De Israëlische toerismesector is onder zware druk komen te staan na het besluit van de demissionaire regering om sinds dinsdag geen toeristen meer toe te laten. Alleen reizigers die na aankomst in Israël twee weken op één plek in quarantaine kunnen, worden toegelaten. De maatregel is een aderlating voor de toerismebranche.

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Toerisme Israël mogelijk in de lente hervat, Nederlanders weer welkom