Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump in dubio over ambassade in Jeruzalem

De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt nog steeds of hij de ambassade van de Verenigde Staten in Israël zal verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem of niet. Er staat veel op het spel. Als de diplomatieke post verhuisd wordt, dan dreigen de Palestijnen en Arabieren met geweld tegen Israël, de grootste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten. Volgens ingewijden van het Witte Huis is Trump al een paar dagen met zijn schoonzoon Jared Kushner in conclaaf.

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 beloofde Trump dat hij de ambassade zou verhuizen naar Jeruzalem. Met name bij gelovige Joodse kiezers ging dit er in als koek, omdat zij stellen dat de stad van koning David hoe dan ook de hoofdstad van het moderne Israël is. Sinds de onafhankelijkheid van Israël (in 1948) claimen de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de door hen gewenste onafhankelijke Palestijnse staat. Om geen olie op het vuur te gooien stichtten veel landen hun ambassades daarom in Jeruzalem.

Net als de Israëlische overheid vindt Trump dat Jeruzalem één stad moet zijn en de ongedeelde hoofdstad is van Israël. De Amerikaanse ambassade hoort volgens de Republikein daarom in die stad te staan. Na zijn aantreden volgde er een verkenningsmissie van Trump op het dossier. Naar het schijnt wilde hij de ambassade meteen verhuizen, maar zag hij daar op aanraden van Kushner van af. Verder kwamen de Arabieren diplomatiek in actie om een verhuizing te voorkomen. Onder meer koning Abdullah II van Jordanië vloog naar Washington om de Amerikanen duidelijk te maken dat een dergelijke verplaatsing voor grote heibel zal zorgen in de regio.

Mede door de Arabische druk en door dreigementen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zag Trump voorlopig van de verhuizing af. Dit gebeurde ook omdat hij een grote reis ging maken door het Midden-Oosten en Europa. Zo bezocht hij voor de zomer Saoedi-Arabië, Israël, Italië en België. ‘Na goede gesprekken met alle partijen’ was het moment niet daar om de verplaatsing door te zetten, aldus het Witte Huis voor de zomer tegen Ynet News. Ook wilde Trump het vredesproces een kans geven, zo klonk het.

Trump droomt ervan om vrede te stichten in het Midden-Oosten. Hij zegt een ‘dealmaker’ te zijn die ervoor kan zorgen dat Israël en de Palestijnen in vrede en veiligheid met elkaar kunnen leven, en daar economisch van kunnen profiteren. Zijn schoonzoon Kushner, zelf van Joodse komaf, werd op het project gezet om ‘the art of the deal’ in het Midden-Oosten mogelijk te maken. Na driekwart jaar blijkt het volgens ingewijden niet eenvoudig om de Israëlische en Palestijnse leiders nader tot elkaar te brengen. Mede daarom zou Trump toch willen doorzetten met de verhuizing van de ambassade.

Op woensdag zal de president zijn besluit nemen. Als hij ervoor kiest om de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, wordt alom verwacht dat de Palestijnen in opstand zullen komen met steun van de Arabische landen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X