Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump stelt ambassade VS in Jeruzalem weer uit

President Donald Trump heeft de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem weer zes maanden uitgesteld. Als presidentskandidaat beloofde Trump de ambassade meteen na zijn aantreden naar Jeruzalem te verhuizen.

Het Witte Huis haastte zich om te verklaren dat dit uitstel niet betekent dat de steun van de president voor Israël minder wordt. In de verklaring staat onder andere: “President Trump nam deze beslissing om de kans op succes te vergroten bij onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Daarmee voldoet hij aan zijn verplichting om de nationale veiligheid van Amerika te beschermen. Maar omdat hij herhaaldelijk heeft verklaard dat het zijn bedoeling is de ambassade te verhuizen, is het geen kwestie óf dit zal gebeuren, maar alleen wanneer.”

Premier Benjamin Netanyahu van Israël verklaarde dat Israëliërs ‘teleurgesteld’ zijn dat de ambassade niet nu verhuist. In een verklaring die door zijn ambtenaren werd gepubliceerd, staat: “Israëls onwrikbare standpunt is dat de Amerikaanse ambassade, net als die van alle landen waarmee wij diplomatieke relaties hebben, in Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad, moet staan. Het in stand houden van ambassades buiten de hoofdstad maakt vrede nog moeilijker bereikbaar, doordat het de Palestijnse fantasie voedt dat het Joodse volk en de Joodse staat geen banden hebben met Jeruzalem.”

Maar de verklaring haast zich ook om waardering uit te spreken voor Trump’s ‘vriendschap met Israël’ en zijn toezegging de ambassade in de toekomst te verplaatsen.

In een verklaring uitte de progressieve pro-Israëlgroep J Street tevredenheid met Trump’s beslissing en noemde die ‘in overeenstemming met twintig jaar beleid van beide partijen’ [in de VS, red.]. “J Street gelooft dat Jeruzalem essentieel is in de geschiedenis, cultuur en identiteit van het Joodse volk. Wij kijken uit naar de dag waarop de hele wereld [de stad] zal erkennen als de hoofdstad van Israël, als onderdeel van een tweestatenoplossing,” aldus een verklaring van J Street.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, zei de beslissing van Trump te betreuren, maar er zeker van te zijn dat deze zich aan zijn belofte zal houden.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X