Uniek Joods voorwerp mag ‘mee’ naar ‘Het Museum van Nederland’
Een uniek Joods voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog mag mee naar ‘Het Museum van Nederland’, dat in het kader van hetzelfde tv-programma wordt opgericht. Het is een tentoonstelling waar deelnemers aan de tv-show hun voorwerpen mogen presenteren om de jury te overtuigen. Robert Kiek en Menno van der Reis boden woensdag een plattegrond aan van een voormalig Joods weeshuis in Den Haag aan de Pletterijstraat 66. Het gebouw staat er nog, maar de bewoners werden op 5 mei 1943 gedeporteerd.
“Uitgerekend op vrijdagavond aan het begin van de Sjabbat. De kinderen werden slaapdronken uit hun slaap gehaald, kregen een half uur om hun spullen te pakken en zijn meegenomen,” legde Kiek in de uitzending uit. Via Westerbork gingen ze naar Sobibor, waar ze een week na het weghalen uit het weeshuis allemaal werden vermoord. “Deze tekening laat dat de omstandigheden in een vloek en een zucht kunnen omslaan.” Van der Reis vertelde over de stichting voor het Joods Weeshuis in Den Haag, die de nalatenschap ervan beheert.
Toen het pand verkocht werd, kwam er een bedrag vrij. “Van de rente van dit bedrag financieren wij goede doelen all over the world voor weeskinderen,” zei Van der Reis. Het gebouw is in 1932 opgeleverd. Er is ook nog een foto van een jongetje dat de gedenksteen plaatste. “Wij denken dat in deze tijd, waar enorm veel wij-zij-denken en polarisatie is, is het gevaarlijk als mensen zich niet meer realiseren wat dat teweeg kan brengen,” aldus Kiek.
Jurylid en expert Margriet Schavemaker zei: “Juist daarom denk ik dat ik dit meeneem”. Daar voegde ze aan toe: “We kennen allemaal het verhaal van Anne Frank, maar we moeten dit blijven herhalen.” Historisch gezien mag deze plattegrond van het weeshuis niet ontbreken over ‘Het verhaal van Nederland over de oorlog’, aldus de voice over van het tv-programma van Omroep MAX. De show wordt in paleis Soestdijk, het voormalige woonpaleis van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard, opgenomen.
Bekijk de aflevering hier.
Lees ook:
Juliana had ‘fout’ servies dat terug moet naar de Joodse erven
Koningin Juliana heeft een ‘fout’ servies in haar bezit gehad. Het gaat om twaalf borden en twee sauskommen van Meissen-porselein, die nu in het bezit zijn van de Nederlandse staat en zich onder andere bevinden in Paleis Het Loo en het Zuiderzeemuseum. De overheid moet het servies teruggeven aan de erven van Herbert Gutmann, de oorspronkelijke Joodse eigenaar.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren