Urker gemeenteraad steunt Israël en Joods Nederland

Vuurtoren Urk, vlag Israël, 2023 (Twitter, X)

Op Urk is een raadsbrede motie aangenomen die Israël en Joods Nederland steunt. Het vissersdorp stond al bekend als een van de meest pro-Israëlische en -Joodse gemeenten van Nederland, maar maakt dat nu ook officieel. De raad verklaart zich ook tegenstander van antisemitisme. Urk is niet de eerste gemeente die zoiets doet: onlangs werd in Hattem ook een dergelijke motie aangenomen.

In de aangenomen motie wordt uitgesproken dat ‘leden van Joodse gemeenschap en Joodse instellingen te allen tijde welkom zijn om zich op Urk te vestigen’. Mocht het dus echt fout gaan, dan mogen alle Joden naar Urk komen om daar te wonen of zich veilig te waren. De raadsleden constateren dat het antisemitisme in Nederland en wereldwijd alsmaar toeneemt, en dat Israël overal ter wereld onder vuur ligt.

Ook vinden de Urker gemeenteraadsleden dat grote steden in Nederland ‘geen veilige plek’ meer vormen voor Joodse Nederlanders. In den brede voelen de inwoners van het voormalige eiland zich verbonden met het Joodse volk en Israël, en daarom spreken alle fracties uit zich in te zetten tegen antisemitisme. De gemeente zal daarom ook extra zijn best gaan doen om Joden te beschermen.

Eerder keerde de gemeente Hattem zich eveneens tegen Jodenhaat. Dat gebeurde in een gezamenlijke tekst. Die kwam op de site van de gemeente na een verzoek vanuit raadsleden aan zowel burgemeester Marleen Sanderse (CDA) als de gemeenteraad om niet stil te blijven over het groeiende antisemitisme in Nederland. Alleen een kleine lokale partij stemde tegen. In die zin is Urk uniek: de motie werd raadsbreed ondersteund.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Urker gemeenteraad steunt Israël en Joods Nederland