Veel belangstelling voor omstreden nazi-expositie, ongeregeldheden blijven uit

wiki

Op de eerste dag van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk, in het Design Museum Den Bosch, zijn veel bezoekers afgekomen. Iedereen die vooraf online een entreeticket had besteld, mocht in time slots naar binnen lopen. Zo hield de organisatie de situatie in de hand. Verderop waren twee kleine demonstraties van communisten en antifascisten. Tegendemonstraties van neonazi’s bleven uit. Ook kwamen er geen Joodse organisaties openlijk demonstreren.

Geen gedoe
Al met al bleef het rustig in Den Bosch, daar waar vooraf voor ongeregeldheden was gevreesd. De meeste bezoekers kwamen uit nieuwsgierigheid naar de expositie, waar objecten uit de nationaalsocialistische tijd te zien zijn. Wie niet vooraf via internet een kaartje had gekocht, mocht het museum niet betreden. Ieder half uur werden er vijftig mensen naar binnen gelaten. De beveiliging was groot, omdat voor ongeregeldheden werd gevreesd. Ondanks de spanning en strenge veiligheidsregels is de eerste dag van de omstreden expositie zonder gedoe verlopen.

Rode loper
Aan het begin van de dag ontrolde een kunstenaar Ralph Posset een rode loper in de vorm van een hakenkruis. Hij wil de expositie met zijn actie ‘naar buiten brengen, naar het grote publiek’. Ook wil hij de rauwheid van het nazisme verbeelden. Possets actie trok belangstelling van een handjevol buurtbewoners en van twee cameraploegen. Het hakenkruis raakte bijna de muur rond de voormalige synagoge tegenover het Design Museum. Daar hangt een plaquette met de namen van de Bossche Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Kleine tegendemonstratie
Op het Kerkplein van Den Bosch stond een handjevol jonge communisten en antifascisten te demonstreren. Ze vinden dat de tentoonstelling het nazisme verheerlijkt en rechts-extremisten in de kaart speelt. De demonstratie duurde twee uur en verliep zonder wanklank. Gabriel van de Communistische Jongerenbeweging van Nederland bezocht de expositie. “Het massale, bombastische, verleidelijke van het het nazi-design staat op de voorgrond. We dringen er bij het museum op aan dat aan te passen. Daarom gaan we ook door met onze handtekeningenactie,” zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Lees ook:
Beveiliging bij opening omstreden nazi-expo opgeschaald, spanning neemt toe

Niet één, maar vier beveiligers zullen in iedere zaal van het museum staan. In de afgelopen dagen zijn de spanningen rond de niet onomstreden expositie toegenomen. Zo zou de antifascistische groep AFVN op zondag de ingang willen blokkeren en worden mogelijk neonazi’s verwacht.


NIK keurt omstreden nazi-expo af
Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap spreekt via een persbericht afkeuring uit over een nazi-expositie die voor september gepland staat in het Design Museum in Den Bosch. Het NIK acht het niet wenselijk dat de tentoonstelling doorgaat en stoort zich aan de nadruk op het zogenaamde ‘succes’ van de nazi’s, en hun vormgeving.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Veel belangstelling voor omstreden nazi-expositie, ongeregeldheden blijven uit