Beveiliging bij opening omstreden nazi-expo opgeschaald

YouTube

De beveiliging van de opening van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk, aankomende zondag in het Design Museum in Den Bosch, wordt opgepompt. De organisatie is bang voor ongeregeldheden. Niet één, maar vier beveiligers zullen in iedere zaal van het museum staan. In de afgelopen dagen zijn de spanningen rond de niet onomstreden expositie toegenomen. Zo zou de antifascistische groep AFVN op zondag de ingang willen blokkeren en worden mogelijk neonazi’s verwacht. Ook het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) is tegen de expositie.

Petitie
De antifascisten zouden zondag met dertig man komen demonstreren. Vooraf heeft Arthur Graaff van de bond van Antifascisten (AFVN) de hele zomer media- en persberichten tegen de organisatie verstuurd. Hij liet in juni tijdens een informatieavond al weten tegen de expositie te zijn en begon een petitie. Graaff vindt dat het museum niet de goede context biedt voor deze beladen context. Op last van de gemeente Den Bosch mag zijn demonstratie niet op het aangrenzende Anne Frankpleintje plaatsvinden. De demo is daarom verplaatst naar het Kerkplein. Graaf vreest ook voor neo-nazi’s die op de tentoonstelling zullen afkomen.


Joodse tegenstanders
De AFVN kreeg een paar weken geleden steun van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), dat de nazi-expositie eveneens niet ziet zitten. Het NIK acht het niet wenselijk dat de tentoonstelling doorgaat. Het bestuur stoort zich aan de nadruk op het zogenaamde ‘succes’ van de nazi’s en hun vormgeving. Het Design Museum ligt pal tegenover een synagoge en de plaquettes met de namen van alle 293 vermoorde Bossche Joden. Deze tentoonstelling is wat het NIK betreft een gotspe. Het is de vraag of de antifascisten en leden van het kerkgenootschap elkaar aankomende zaterdag zullen treffen.

Samenwerking met Bossche Joden
In aanloop naar de tentoonstelling werkt het Design Museum samen met verschillende betrokkenen in de Joodse gemeenschap, zo meldt de museumleiding op haar site. Het gaat om de initiatiefnemers van het Joods Monument Den Bosch, nabestaanden van lokale Joodse families en de stichting voor het beheer van de voormalige synagoge tegenover het museum. ‘Deze betrokkenen fungeren als klankbord bij verschillende beslissingen rond de tentoonstelling. Een concreet voorbeeld hiervan is de keuze voor het opnemen in de tentoonstelling van het lot van de lokale Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Ook net Nationaal Herdenkingsmonument Kamp Vught doet mee.

Familieroute
Op het museumraam, dat uitkijkt op de voormalige synagoge en het Joods Monument, komt een tekst over het lot van de Bossche Joden. Hun verhaal zal ook onderdeel uitmaken van de familieroute door de tentoonstelling en de verschillende rondleidingen die het museum aanbiedt. Daarnaast zal een aantal van de lezingen van het publieksprogramma in de voormalige synagoge plaatsvinden, aldus de makers van de tentoonstelling, die nadrukkelijk vermelden dat ze de nazi-symbolen niet willen nuanceren en inzien dat het gaat om attributen van een verderfelijk regime.

Veiligheid omhoog
De directie van het museum heeft inmiddels allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. Niet alleen komen er tientallen extra beveiligers, maar ook op straat en online – mogelijk om vijandige hacks te voorkomen – zal er extra beveiliging zijn. Directeur Timo de Rijk kiest ervoor om geen nazi-symbolen op straat te tonen. Mogelijk doet hij dit om niet nog meer tegenreacties uit te lokken. Het is voor het eerst dat een dergelijke expositie in Europa georganiseerd wordt. In Duitsland is zoiets laten zien taboe.

Nieuwsuur
Deze week was museumdirecteur De Rijk met zijn conservator te zien in Nieuwsuur, waar werd getoond hoe ze in Duitsland op zoek gingen naar objecten uit de nationaal-socialistische tijd. Ze zeiden het juist ‘mooi’ te vinden dat de tentoonstelling pal naast een synagoge plaatsvindt, zodat de mensen meteen geconfronteerd worden met de gevolgen van de misdaden van het Derde Rijk. Verder benadrukken ze dat de expositie juist alleen vakmatig bekeken moet worden vanwege het ‘succesvolle’ design van de nazi’s. Ze nemen afstand van het nazi-regime. Bekijk het Nieuwsuur-item via deze link.


Lees ook:
NIK keurt omstreden nazi-expo af

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap spreekt via een persbericht afkeuring uit over een nazi-expositie die voor september gepland staat in het Design Museum in Den Bosch. Het NIK acht het niet wenselijk dat de tentoonstelling doorgaat en stoort zich aan de nadruk op het zogenaamde ‘succes’ van de nazi’s, en hun vormgeving.

Nazi-expositie Design Museum in Den Bosch stuit op weinig weerstand Joodse buren
De makers van de expositie ‘Design van het Derde Rijk’ organiseerden een debat in het Design Museum. Ook enkele Joodse Boschenaren waren aanwezig. Een van hen kon begrip opbrengen voor de tentoonstelling. Verzet is er van organisaties van voormalige verzetsmensen en hun nabestaanden, die inmiddels een petitie zijn begonnen.

Categorie:

Home » Nieuws » Beveiliging bij opening omstreden nazi-expo opgeschaald