Trumps ‘vredesgezant’ Jason Greenblatt houdt ermee op

Wikipedia

Jason Greenblatt, de gezant van de Amerikaanse president Donald Trump voor het vredesproces in het Midden-Oosten, stapt op. Volgens de president gaat hij verder in de private sector. Greenblatt is samen met Trumps schoonzoon Jared Kushner een van de ontwerpers van het vredesplan dat momenteel op tafel ligt. Het plan wordt door het Amerikaanse staatshoofd ‘het ultieme plan’ genoemd. Voor de zomer werd het economische deel ervan afgeschoten door de Palestijnen. Arabische landen zijn er niet enthousiast over en Israël houdt zich redelijk op de vlakte.

Loyale vriend
Volgens het Witte Huis blijft Greenblatt voorlopig doorgaan met zijn werkzaamheden voorlopig. Naar verwachting stopt hij pas wanneer het politieke deel van het vredesplan rond is. Het economische deel van het plan is al openbaar. Trump roemt Greenblatt en noemt het ‘een loyale vriend’ en ‘een grootste advocaat’. Hij dankt hem voor ‘zijn toewijding aan Israël’ en zijn inzet voor ‘inspanningen tussen Israël en de Palestijnen’. Zelf dankt Greenblatt Trump, die het ‘een grote eer’ noemt om de president te hebben mogen dienen.

Speculaties
In de Amerikaanse media zorgt het aangekondigde vertrek van Greenblatt voor vragen en speculaties over de vorderingen van Trumps vredesplan. Volgens het Witte Huis is het politieke deel van het plan al maanden klaar, maar zal de openbaring ervan op ‘een geschikt moment’ plaatsvinden. Voorlopig zal dat niet gebeuren, want eerst komen de Israëlische parlementsverkiezingen eraan. Die zijn op 17 september. Premier Benjamin Netanyahu, een politieke vriend van Trump, vecht momenteel voor een zesde termijn en hoop volgens critici zo vervolging van de Israëlische Justitie voorlopig te ontlopen.

Handel bevorderen
Het economische deel van het vredesplan voorziet een vrijhandel tussen Israël en zijn buren, zodat de economie in de regio een impuls krijgt. Ook willen de Amerikanen dat investeerders geld stoppen in de Palestijnse gebieden, zodat daar bijvoorbeeld het toerisme een duw in de goede richting kan krijgen. Het idee is dat, als de economie in de landen aantrekt en de handel floreert, een politieke oplossing voor het conflict dichterbij komt. Maar de Palestijnen wezen het plan af. Zij willen eerst een politieke oplossing. Daarna kan er over de economie gesproken worden.

Lees ook:
Kushner onthult eerste deel vredesplan Trump: eerst investeren in de regio

De schoonzoon van Trump was duidelijk: eerst moeten de VS en andere landen investeren in de economieën van Israël en haar buren, waarna de vrede in het gebied op gang kan komen. Het idee is om de economie en handel tussen Egypte, Israël, Libanon, Jordanië en de Palestijnse gebieden op gang te brengen.


Columnist Salomon Bouman twijfelt ernstig aan de diplomatieke capaciteiten van Jared Kushner
. ‘
De schoonzoon van Trump is een amateurdiplomaat’, aldus Bouman.

Categorie:

Home » Nieuws » Trumps ‘vredesgezant’ Jason Greenblatt houdt ermee op