Kushner onthult eerste deel vredesplan Trump: eerst investeren in de regio

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De presidentiële Midden-Oosten-adviseur Jared Kushner heeft in een interview het eerste deel van het ‘allesomvattende vredesplan’ onthuld. De schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump was duidelijk: eerst moeten de VS en andere landen investeren in de economieën van Israël en haar buren, waarna de vrede in het gebied op gang kan komen. Het idee is om de economie en handel tussen Egypte, Israël, Libanon, Jordanië en de Palestijnse gebieden op gang te brengen. Kushner wil tientallen miljarden investeren in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het merendeel moet komen van leningen en investeringen uit de Golfstaten.

‘Toeristische bestemming’
Kuhsner zal het economische deel van het vredesplan onthullen op dinsdag tijdens een conferentie in Bahrein. Persagentschap Reuters kreeg het rapport al in handen. Eerst kiest Amerika voor economische investeringen en pas daarna komen er politieke oplossingen, zo blijkt daaruit. In Kushners plan worden de Palestijnse gebieden omschreven als ‘mogelijk te veranderen in een succesvolle toeristische bestemming die bezoekers vanuit de hele wereld kan trekken’. Om de economie van de gebieden te ontwikkelen zouden subsidies en leningen beschikbaar moeten worden gesteld, onder andere zodat ‘historische en religieuze locaties en kustgebieden hersteld kunnen worden’.

De Palestijnse gebieden kunnen mogelijk veranderen in een toeristische bestemming die bezoekers uit de hele wereld kan trekkenVredesplan Trump-Kushner

In totaal moeten investeerders 50 miljard dollar (44 miljard euro) bijeen brengen voor de hele regio, zodat er meer handel en economische ontwikkeling kan ontstaan. Kushner verwacht dat de rijke Golfstaten het overgrote deel van het geld zullen ophoesten. Amerika zal ook een bijdrage leveren, maar zal hierin niet de leiding nemen, aldus de schoonzoon van Trump. Het merendeel van het bedrag (28 miljard dollar) moet in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook worden geïnvesteerd. Een ander deel van het budget moet naar Jordanië (7,5 miljard dollar), Egypte (9 miljard dollar) en Libanon (6 miljard dollar) gaan, landen waar ook veel Palestijnen wonen.

Amerika zal de leiding in het verdelen van de fondsen niet nemen. De gelden moeten worden verdeeld door een internationale bank en beheerd door een apart op te richten raad van bestuur. Naast economische investeringen zoals leningen moeten er ontwikkelingsprojecten in de Palestijnse gebieden en de buren van Israël – behalve Syrië, waar een burgeroorlog woedt – worden opgezet. Het idee is dat er wegen, havens en telecommunicatiekanalen komen. Energie speelt ook een grote rol in het plan. Zo moeten er nieuwe water- en stroomvoorzieningen worden opgezet, maar ook moeten er medische voorzieningen komen.

Politieke oplossing
Kushner is nog vaag over de politieke oplossing van het conflict, iets waar al decennia over gesproken en gedebatteerd wordt. Mogelijk willen hij en zijn schoonvader zich niet branden aan de kwestie zodat er eerst economische bloei kan ontstaan. Niettemin weten ze dat alles in het gebied met elkaar samenhangt. De economische groei van de Palestijnse gebieden is voor nu het allerbelangrijkste, aldus Kusnher. In tien jaar tijd kan dan het Bruto Nationaal Product van de gebieden worden verdubbeld en ook kunnen er één miljoen banen bij komen.

Haast kan geboden zijn vanwege de beroerde economie van de Palestijnse gebieden

Naar verwachting zullen de politieke oplossingen in het door Trump genoemde ‘allesomvattende vredesplan’ pas in het najaar op tafel komen. Mogelijk zal het ook veel later daarna zijn. In 2020 is het een verkiezingsjaar in de Verenigde Staten en mogelijk tillen Trump en Kushner het maken van een politieke deal daar overheen; zodat er in een eventuele tweede termijn van de president werk van kan worden gemaakt.

Haast kan echter geboden zijn, want onlangs maakte Israël bekend dat de Palestijnse Autoriteit er financieel en economisch gezien beroerd voor staat. Zo heeft de Israëlische regering ruim 120 miljoen euro aan belastinggeld voor de Palestijnse Autoriteit ingehouden. Bovendien besloot Trump vorig jaar om alle financiële steun aan de Palestijnse organisaties te stoppen. Deze situatie verandert voorlopig niet, waardoor de economische toestand op de Westelijke Jordaanoever nog meer zal verslechteren. De situatie in Gaza blijft even penibel als voorheen.

Palestijnse reactie
Intussen wentelen de Palestijnse leiders zich in hun eigen gelijk. Woordvoerster Hanan Ashrawi van de PLO stelt dat de Verenigde Staten juist eerst met een politieke oplossing moeten komen. Ook heeft Washington de schijn tegen, zo luidt het, omdat Trump eerder maatregelen heeft genomen ten voordele van de Israëli’s. Gedoeld wordt op het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Sinds het aantreden van Trump heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas geweigerd met Trump en de Amerikanen te praten. Aan de andere kant is er terreurorganisatie Hamas, die de Gazastrook bestuurt en blijft volhouden dat Israël van de kaart moet worden geveegd.

Israël
Voor Israël roept het economische plan vooralsnog vraagtekens op. Zo wordt er gerept over een auto- en treincorridor tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, maar staat er nergens in het rapport dat terreurorganisatie Hamas de Gazastrook bestuurt. Het economische vredesplan kan ook de verkiezingen van september nog beïnvloeden. Oppositieleider Benny Gantz is voorzichtig optimistisch, maar heeft ook nog veel vragen bij het plan. Net als Netanyahu wil hij eerst de Palestijnse gebieden ontwapenen. Ook wil hij gevangenen en vermiste personen laten terugkeren.

Lees ook:
Columnist Salomon Bouman twijfelt ernstig aan de diplomatieke capaciteiten van Jared Kushner
. ‘
De schoonzoon van Trump is een amateurdiplomaat’, aldus Bouman.

Categorie: |

Home » Nieuws » Kushner onthult eerste deel vredesplan Trump: eerst investeren in de regio