Verbannen haatpredikers mogen terugkeren naar Denemarken

pxhere

Vijf haatpredikers die uit Denemarken verbannen zijn, mogen terugkeren. Het gaat om vier islamitische prekers en een christelijke voorganger, die onder meer prediken tegen Joden en homoseksuelen. Het vijftal is omstreden en zorgde voor ophef in het Scandinavische land. Ze werden geweerd, maar zijn nu weer welkom. Dit heeft de Deense immigratiedienst eigenhandig besloten. De verantwoordelijke minister zegt vertrouwen te hebben in de dienst. Net als in Nederland woedt er in Denemarken regelmatig een discussie wanneer er weer een haatzaaiende voorganger naar het land wil komen om zijn boodschap te verspreiden.

Handen Joden afhakken
Het gaat om niet-onomstreden personen die terug mogen keren naar Denemarken. Een van de voorgangers is Ismail al-Wahwah, die Joden in 2015 tijdens een preek in Australië vergeleek met kankergezwellen. Toen hij in 2017 een moskee in de wijk Nørrebro in Kopenhagen bezocht, sprak hij over het over het afsnijden van de handen van Joden. In datzelfde jaar plaatste de Deense immigratiedienst al-Wahwah op de lijst van haatpredikers, waarmee hem de toegang tot Denemarken werd ontzegd. Nu is hij weer van de lijst af en mag hij terugkeren naar het land om zijn boodschap te verspreiden. Een andere haatprediker is Terry Jones, een Amerikaanse christelijke predikant die hatelijk over homo’s heeft gesproken. Ook hij is weer welkom in Denemarken.

Minister houdt vertouwen
De sociaaldemocratische minister Mattias Tesfaye van Buitenlandse Zaken en Immigratie zegt begrip te hebben voor het beleid van de immigratiedienst, die een onafhankelijke positie inneemt voor wat de sanctielijst met haatpredikers betreft. ‘De sanctielijst zorgt ervoor dat haatpredikers met een zeer extreme houding niet naar Denemarken kunnen reizen. En het helpt voorkomen dat deze predikers Deense wetten en waarden ondermijnen en parallelle juridische overtuigingen ondersteunen’, aldus Tesfaye in een schriftelijke verklaring. ‘Ik heb alle vertrouwen in de beoordeling van de immigratiedienst wie er op de lijst moet komen. En trouwens, ik ben niet van plan het schema te veranderen’, klinkt het.

‘De orthodox-islamitische stichting Hizb-ut-Tahrir kan nu weer uitnodigingen naar de vijanden van Denemarken sturen’Morten Messerschmidt

Kritiek
Vanuit de oppositionele, rechts-nationalistische Deense Volkspartij klinkt kritiek. Kopstuk Morten Messerschmidt kan de houding van de minister niet begrijpen en komt voor de Deense Joden op. In een opiniestuk in de krant BT stelt hij dat de orthodox-islamitische Deense stichting Hizb-ut-Tahrir ‘nu weer uitnodigingen naar de vijanden van Denemarken kan sturen’. Hij wijt Tesfaye een andere houding te hebben aangenomen voor de parlementsverkiezingen van 5 juni. Toen was hij volgens parlementariër Messerschmidt veel strenger dan na de verkiezingen. De nationalist spreekt van kiezersbedrog.

Deense Joden
De Joodse gemeenschap van Denemarken heeft zich nog niet in het debat gemengd. In het Scandinavische koninkrijk wonen circa zevenduizend Joden, wat overeenkomt met ongeveer 0,12 procent van de Deense bevolking. Ze bestaan ​​voornamelijk uit afstammelingen van vluchtelingen uit Rusland en Oost-Europa. Er hebben nooit meer dan achtduizend Joden in Denemarken gewoond en het aantal is in de loop der jaren gedaald. De oorzaak ligt in assimilati en emigratie – voornamelijk naar Israël. In de Tweede Wereldoorlog vluchtten enkele duizenden Deense Joden per vissersboten naar het neutrale buurland Zweden. In 2015 werd de gemeenschap opgeschrikt door een aanslag in de grote synagoge van Kopenhagen door moslimterroristen.

Lees ook:
Joden in Denemarken vragen dringend om extra beveiliging, krijgen het niet

De Joodse gemeenschap in Denemarken heeft de minister van justitie verzocht om extra politiebewaking bij de synagoge in Kopenhagen tijdens diensten en wanneer studenten arriveren en vertrekken. Minister Mette Frederiksen zei dat de veiligheidsdiensten de beveiliging van Joodse instellingen zal bestuderen. 

‘Deense’ haat-imam roept op tot doden Joden
Deense onderzoeksjournalisten hebben undercover een moskee bezocht waar een imam uit het buitenland oproept tot het doden van Joden. De Joodse gemeenschap in Denemarken is geschokt en heeft een klacht ingediend bij de Deense Justitie.

Categorie: |

Home » Nieuws » Verbannen haatpredikers mogen terugkeren naar Denemarken