Verdoner komt met ‘steunpunt Holocaust-educatie’ in Amsterdam

CNIsrael

Nationaal antisemitismecoördinator Eddo Verdoner lanceert een steunpunt voor Holocaust-educatie, een plek waar docenten terecht kunnen met vragen over en hulp bij het lesgeven over de Sjoa. Dit thema is een gevoelig onderwerp in het klaslokaal, zo blijkt telkens uit onderzoek. Het steunpunt zal leraren tips geven over wat te doen als scholieren de systematische genocide op Joden gedurende de Tweede Wereldoorlog ontkennen. Dit meldt NU.nl in een bericht.

Amsterdam eerst

Verdoner stelt dat ‘rechts-extremisten’ proberen antisemitisme meer te normaliseren in de samenleving. “Jongeren zijn daar gevoelig voor.” Hij noemt de anti-Joodse leuzen die onlangs op de muren van het Anne Frankhuis werden geprojecteerd met een laser. “Daarom moeten we nu handelen tegen het verspreiden van dit antisemitische gedachtegoed,” zegt de coördinator tegen het online medium. Het eerste steunpunt komt in Amsterdam, waar wordt samengewerkt met de gemeente.

Lespakketten

Het is de bedoeling dat andere gemeenten snel volgen. Via het loket kunnen docenten en leerlingen lespakketten en gastdocenten aanvragen. Met de pakketten kunnen leraren zichzelf bijspijkeren over wat werkt bij het voeren van een gesprek in de klas over de Sjoa. Ook zitten er tips bij voor nuttige excursies. Volgens Verdoner werken de verhalen van overlevenden en ervaringsdeskundigen of hun nabestaanden uit de eigen regio vaak erg goed.

Ander antisemitisme?

“Bij voorkeur is dat iemand van dezelfde leeftijd als de leerlingen,” stelt de antisemitismecoördnator. “Daardoor wordt het voor hen eerder het verhaal over een persoon uit hun omgeving, die ook hun vriend of vriendin had kunnen zijn.” Over antisemitisme door scholieren met een migratieachtergrond rept Verdoner in het interview met NU.nl niet. Uit recent onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting blijkt dat antisemitisme onder jongeren van Marokkaanse, Arabische en Turkse komaf geregeld voor komt. Dat gebeurt vaak als het gaat over Israël.

Voetbal

Bij ‘een flinke oververtegenwoordiging; van de antisemitische incidenten (twintig procent) hebben de daders een Marokkaanse achtergrond. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de Sjoa en Israël vaak gelijk worden getrokken. Jongeren uiten zich ook vooral antisemitisch als het gaat over voetbal. Kinderen schreeuwen dan ‘Joden!’ of geven af op ‘Joden’, wat komt door de gelijknamige ‘geuzennaam’ van Ajax. Het onderzoek werd door velen als ‘niet representatief’ gezien vanwege de lage respons onder docenten.

Lees ook:
Haagse politici verbaasd en ‘boos’ over slechte cijfers kennis ‘jongeren’ over Sjoa

Uit onderzoek blijkt dat zeker een kwart van de Nederlanders onder de veertig eraan twijfelt of de Sjoa heeft plaatsgevonden. Ook zegt een groot deel dat het minder erg moet zijn geweest dan wordt gezegd. Verder weet meer dan de helft van de respondenten niet dat er zes miljoen Joden in de Sjoa zijn vermoord. Jarenlang hebben politici van links tot rechts erop gehamerd dat er meer en betere educatie moet komen over de Holocaust, maar nu blijkt dat daar weinig effect van te zien is. Politici spreken schande van de cijfers.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Verdoner komt met ‘steunpunt Holocaust-educatie’ in Amsterdam