Vergunning voor extreem-rechts festival Frontnacht ingetrokken

VRT

Na veel ophef is de vergunning voor het festival Frontnacht ingetrokken. Het muziekfestival stond gepland voor de IJzerwake, een jaarlijkse rechts-nationalistische manifestatie in de West-Vlaamse gemeente Ieper. De gemeente had een vergunning verstrekt zonder de organisatoren en hun opzet na te gaan. Tegenstanders kwamen er achter dat extreem-rechtse bands uit Vlaanderen en daarbuiten zouden optreden en maakten dat aanhangig. Niettemin roepen de organisatoren de bezoekers op om toch naar de IJzerwake te komen. Politie en gemeente nemen veiligheidsmaatregelen.

Oproep
Op de avond voorafgaand aan de IJzerwake, die dit jaar voor de twintigste keer plaatsvindt, stond Frontnacht gepland, een festival dat meer jonge bezoekers moest trekken. Toen bleek dat op het affiche extremistische bands stonden, zoals het Vlaamse Sturm & Drang en het Nederlandse Flatlander, ontstond er publieke ophef en werd de vergunning ingetrokken. De festivalorganisatoren hebben bezoekers opgeroepen toch naar de IJzerwake te komen, die daardoor dreigt te worden overspoeld met extreem-rechtse groepen. De organisatie van de IJzerwake zelf dat ze daarop niet zit te wachten.

Geen verzoenende taal
Tegen VRT Nieuws zegt waarnemend burgemeester Philip Bolle (Vooruit) niet blij te zijn met de situatie. “We hadden gehoopt en verwacht dat de organisatoren verzoenende taal zouden spreken, maar dat lijkt niet het geval. We maken nu dagelijks een risico-analyse, samen met de politie. We kijken naar wat er op verschillende media wordt gezegd, wat de organisatoren zelf meedelen etc. En op basis daarvan voorzien we dit weekend extra politie, zowel in burger als in uniform.”

Op de tocht
De vergunning voor de IJzerwake als geheel staat volgens Bolle op de tocht. “Er waren al negentien edities van de IJzerwake. Dat is telkens al bij al goed verlopen. Als daar dit jaar een groep mensen opdaagt om hun ongenoegen te uiten over Frontnacht en de situatie loopt uit de hand, dan zitten we met een ander verhaal.” Hij benadrukt dat het in het belang is van de organisatoren zelf dat alles rustig en vredevol verloopt. “Als dat niet zo is en wij kunnen niet meer door één deur met die mensen, dan zal de vergunning voor de komende IJzerwake, volgend jaar, zeker in vraag worden gesteld.”

IJzerbedevaart
De IJzerwake ontstond na een breuk binnen de Vlaamse beweging. Jaarlijks werd en wordt de IJzerbedevaart georganiseerd, waar de Vlaamse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Dat gebeurt altijd bij de IJzertoren te Diksmuide met de afkorting AVV-VVK (Alles Voor Vlaanderen – Vlaanderen Voor Kristus). Vanaf de jaren tachtig verzamelden zich, in de marge van de echte IJzerbedevaart, aan de vooravond van de herdenking steeds meer neonazi’s uit heel Europa in Diksmuide. Dat veroorzaakte steevast rellen, tot schaamte van de Vlaamse bedevaarders, wie het maar niet lukte om het verband tussen de herdenking en de relschoppers uit de wereld te helpen.

Scheuring
Sinds 2003 houdt de radicale rechtervleugel in de Vlaamse beweging een eigen jaarlijkse bijeenkomst: de IJzerwake. Dat gebeurt bij het monument van de Gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate bij Ieper. Na enkele uitschuivers in de eerste jaren is de IJzerwake minder extreem geworden en heeft die de IJzerbedevaart overvleugeld waar het gaat om het aantal deelnemers. De Belgische pers blijft de Bedevaart echter als een politiek ijkpunt zien. Met de komst van Frontnacht trekt de IJzerwake mogelijk weer meer rechts-extremistische groepen aan.

Lees ook:
‘Meer geld tegen racisme na Schild & Vrienden’

De Belgische premier Charles Michel (MR) heeft extra middelen toegezegd om racisme en antisemitisme te bestrijden. Hij deed dit tijdens een toespraak voor de Joodse gemeenschap. De aanleiding voor zijn uitspraak is de rel rondom Schild & Vrienden (S&V), een identitaire en rechts-conservatieve jongerenbeweging in Vlaanderen die deze week in opspraak kwam. 
Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Vergunning voor extreem-rechts festival Frontnacht ingetrokken